Zdravlje

Ovo su poslovi koji dovode do depresije

Nasledni faktor i okolnosti pod kojima živimo, poznati su uzročnici depresije, a najnovija američka studija pokazuje da je jedan od glavnih faktora za nastanak depresijeupravo posao kojim se bavimo. Medicinsko osoblje je prvo na listi, a pogledajte koja zanimanja ih prate u stopu...
02.02.2015. - 15:52h

Dakle, medicinsko osoblje i svi oni koji brinu o bolesnima i nemoćnima. Stručnjaci ovo objašnjavaju ne samo stresom zbog stanja pacijenta, već i zato što nema povratne reakcije nemoćnih. Svakodnevni kontakt sa osobama koje su veoma bolesne, stare, hendikepirane ili pak suviše mlade pa ne umeju da pokažu zahvalnost, na duže staze podstiče depresiju, tvrde psiholozi.

Konobari su na drugom mestu. Osim napornog posla i uglavnom male plate, oni se svakodnevno suočavaju sa zahtevnim mušterijama sklonim da im naređuju i omalovažavaju ih.

Treće mesto zauzimaju socijalni radnici. S jedne strane, svakodnevno slušaju tužne i tragične priče, a s druge, ugroženima ne mogu uvek da pomognu zbog birokratskih pravila, pa postaju frustrirani.

Lekari koji se suočavaju sa smrću, patnjom i bolom takođe su skloni depresiji, uprkos odbrambenim mehanizmima.

Peto mesto na ovoj neslavnoj listi zauzimaju umetnici. Neredovni honorari, sklonost preispitivanju, samokritici, umanjivanju svog talenta i značaja pogubno deluju na psihu.

Na spisku se nalaze i učitelji od kojih se očekuje mnogo u radu sa decom i trgovci, a depresivni su i zaposleni koji rade u noćnim smenama, izolovani od drugih kolega, a uglavnom slabo plaćeni. Finansijski savetnici i računovođe imaju uglavnom dobra primanja, ali preuzimaju na sebe ogromnu odgovornost, pa ako klijent izgubi novac, sa tim se teško suočavaju.

Ovaj video OBAVEZNO pogledajte pred večerašnji IZLAZAK!!!

Izvor: novosti