AMERIČKA DIJETA: Kiselo, ljuto i slano svakog dana

Američka dijeta omogućava brzo smanjenje masnih naslaga ishranom koja je bogata proteinima i masnoćama, i garantuje da ćete za pet dana izgubiti tri kilograma!

.

Ishrana se sastoji od ribe, jaja i mesa, a dozvoljeni su voće i povrće. Slatkiši i namirnice bogate ugljenim hidratima strogo su zabranjeni.

U ovoj dijeti koristite hladno ceđena ulja, pijte najmanje dva litra vode dnevno (bez natrijuma i hlora), ili biljne čajeve.

DORUČAK PO IZBORU

Izaberite jedan od ova dva predloga doručka i jedite ga svih pet dana.

1. 150 g mekog kravljeg sira pomešajte sa kašičicom lanenog ili maslinovog ulja i kašičicom semenki suncokreta ili susama.

2. Ispržite jedno jaje u tiganju, ili ga skuvajte sa 50 g nemasne šunke i dodajte 200 g tvrdog sira sa svežim začinskim travama.

PRVI DAN

Ručak: Medaljoni sa boranijom. Na dve kašičice ulja propržite sitno iseckanu glavicu crnog luka, dodajte 300 g skuvane zelene boranije, kašičicu začinskog bilja i kašiku seckanog peršuna. Na kašičici ulja ispržite 120 g pilećeg filea začinjenog biberom. Servirajte sve zajedno i dodajte dve kašičice polumasnog biljnog putera.

Večera: Voćna salata sa sirom. Na 100 g zelene salate naseckajte krušku ili jabuku, dodajte mandarinu isečenu na kriške i 50 g na kockice iseckanog feta sira, pet polovina jezgra od oraha, sve prelijte sa dve kašike ulja i dodajte malo bibera.

 

DRUGI DAN

Ručak: Losos sa paprikama. Isecite dve sveže paprike na tanke kriške, dinstajte ih na dve kašičice ulja, dodajte dve kašičice kapra i malo tabasko sosa. U međuvremenu, 120 g lososa začinite limunom, pospite naseckanim peršunom, posolite po želji, umotajte u alufoliju i pecite 12 minuta u već zagrejanoj rerni na 220 stepeni C.

Večera: Pileća salata. Posolite 125 g pilećih grudi, ispecite na malo ulja i stavite da se ohlade. Izrendajte 300 g celera, dodajte ga pilećim grudima, pomešajte sa kašikom majoneza, začinite karijem i sa dva iseckana oraha. Pospite sa malo peršuna ili ukrasite listovima zelene salate.

 

TREĆI DAN

Ručak: Pečurke i spanać. Vatrostalnu posudu podmažite uljem, stavite 250 g opranog i dobro oceđenog spanaća, narežite na listiće 250 g svežih šampinjona i lagano dinstajte na dve kašičice ulja, dok voda ne ispari. Začinite sa malo limuna i muskatnog oraščića, dodajte 50 g nemasne šunke isečene na kockice. Rasporedite spanać, pa prekrijte sa dve tanke kriške sira i stavite u rernu. Pecite dok sir ne počne da se topi.

Večera: Supa od avokada. Izvadite košticu iz avokada, začinite ga kašikom soka od limuna i istanjite tučkom za meso. Stavite avokado u posudu i nalijte litar vruće supe od povrća, dodajte kašiku pavlake, posolite i pobiberite. Servirajte sa kuvanom kobasicom od 50 g.

 

ČETVRTI DAN

Ručak: Grudi na belgijski način. U širokoj posudi zagrejte kašičicu putera, u to poslažite 300 g cikorije (vrsta zelene salate), posolite, pobiberite, dodajte muskantni oraščić, prelijte sokom od pomorandže, pokrijte folijom i dinstajte na tihoj vatri 15 minuta. U međuvremenu 125 g pilećih grudi začinite i kratko pecite sa obe strane na malo ulja i servirajte sa prelivom od cikorije.

Večera: Tunjevina u majonezu - 100 g tunjevine iz konzerve usitnite viljuškom, dodajte iseckanu glavicu crnog luka i kašiku majoneza. Sve začinite limunom i biberom, pa servirajte na 50 g listova zelene salate.

 

PETI DAN

Ručak: Umutite tri jajeta, dodajte sredinu većeg paradajza isečenog na kockice, začinite, pržite u dobro ugrejanom tiganju na dve kašičice ulja. Dodajte dve kašike narendanog ementalera, sačekajte da sir počne da se topi, pa začinite sa malo belog luka i služite uz 50 g zelene salate, sa malo paradajza i marinadom od dve kašičice ulja i limunovog soka.

Večera: Pastrmka sa pomorandžom. Na 100 g zelene salate rasporedite 100 g dimljene pastrmke, dodajte 30 g kisele pavlake, rasporedite kriške narandže i ukrasite komadićima pečenog badema.

Izvor: novosti