5 "ženskih" hormona - krivci za promene

Manjak estrogena se povezuje sa osteoporozom, umorom i nesanicom, a višak prolaktina smanjuje libido i može da podstakne simptome nalik na one u menopauzi.

.

Hormoni upravljaju raspoloženjem, ponašanjem i utiču na rad pojedinih organa. I najmanje promene u sistemu mogu da naruše žensko zdravlje. To može uzrokovati neplodnost, probleme s menstruacijom, PMS i policistične jajnike, piše Women's Health.

Estrogen

Ovaj polni hormon priprema matericu za začeće, odgovoran je za libido i utiče na imunitet. Estrogen telu šalje signale rasta, podstiče rast dojki i kosti. Međutim, povećan nivo ovog hormona može pogoršati simptome PMS-a, povećati rizik od raka dojke i probleme s plodnosti. Manjak se povezuje s osteoporozom, neregularnim menstrualnim ciklusom i umorom te nesanicom. Važno je održavati zdravu telesnu težinu jer mršavost može smanjiti proizvodnju estrogena, posebno estradiola.

Progesteron

On pripada skupini steroidnih hormona i zajedno s estrogenom učestvuje u regulaciji menstrualnog ciklusa i pomaže u održavanju trudnoće. On uravnotežuje rad ostalih hormona. Progesteron deluje kao blagi sedativ i poboljšava san, ali manjak se povezuje s artritisom, policističnim jajnicima, umorom, depresijom i bolnim grčevima kod menstruacije. Nivo progesterona se u trudnoći prirodno povisuje, a višak nema negativan uticaj na zdravlje.

Testosteron

Ovaj hormon nije samo muški, on se u manjoj meri luči i u jajnicima te nadbubrežnim žlezdama. Neophodan je za redovnu ovulaciju i dobar libido. Višak testosterona povezuje se s aknama, peruti, pojačanom dlakavosti na neobičnim mestima i debljanjem. Manjak testosterona kod žena se manifestuje padom seksualne želje i lošim raspoloženjem.

Prolaktin

Ovaj hormon izlučuje hipofiza u mozgu, a tokom trudnoće ima uticaja na metabolizam majke i fetusa. U kasnijoj trudnoći i nakon porođaja stimuliše sintezu i izlučivanje mleka. Višak prolaktina smanjuje libido i može da podstakne simptome nalik na one u menopauzi. Čak se i blago povišen nivo povezuju s izostankom ovulacije. Manjak može izazvati gubitak mleka nakon porođaja, a iako su druge tegobe retke moguće su slabije reakcije imuniteta na određene infekcije.

Folikulostimulišući hormon

Ovo je hormon koji se sintetizira i izlučuje u prednjem režnju hipofize. FSH zajedno s luteinizirajućim hormonom (LH) ima važnu ulogu u polnom sistemu. Oni podstiču rast i sazrevanje Graafova folikula u jajniku. Kad taj folikul pukne na površinu izlazi zrela jajna ćelija. Višak ovih hormona povezuje se problemima s pamćenjem, nesanicom i aknama. Manjak može uzrokovati probleme sa plodnošću i ovulacijom, piše Your Hormones.

Pročitajte još:

Kad laganje postane navika