Zdravlje

Menstruacija usporava mozak i ograničava moć koncentracije

Za vreme menstruacije žene imaju najviše poteškoća u zadacima koji zahtevaju veliku koncentraciju ili sposobnost multitaskinga, jer ih bol ometa u razmišljanju.
16.10.2014. - 11:52h

Menstruacija nije neugodna samo zbog boli, već i zbog ograničenja koje nosi sa sobom, tvrde naučnici sa britanskog Univerziteta Bat. Oni su testirali mentalne sposobnosti žena u različitim zadacima računanja i multitaskinga te utvrdili kako žene za vreme menstruacije ostvaruju lošije rezultate nego u druge dane ciklusa.

Bolovi u stomaku, u kombinaciji sa grčevima i neprijatnošću u krstima, glavni su krivci za sporiji rad mozga, jer onemogućuju koncentraciju, a bolne menstruacije pogađaju preko 50 posto žena, izvestili su naučnici.

Oni tvrde kako se psihološkim tehnikama mogu prevladati takva ograničenja onih dane u mesecu, ponajpre odvlačenjem pažnje sa boli i olakšavanjem simptoma. Lekari upozoravaju da nisu svi menstrualni bolovi isti, a ako su oni izrazito intenzivni te ih prati i osećaj mučnine ili valunzi, mogući je uzrok endometrioza ili upalna bolest karlice.

Pratite nas i na Tviteru: PRVA