Sjajne vesti za ljubitelje hleba!

Naučnici su utvrdili da je ishrana bogata belim hlebom rezultirala povećanjem broja dobrih bakterija u crevima čoveka.

.

Stalno nas uveravaju da je beli hleb nezdrav, kriv za prekomerno gojenje, kao i da ga je zdravije zameniti hlebom od celog zrna.

Ali poslednje istraživanje tvrdi da bi beli hleb mogao biti – zdrava opcija. Beli hleb značajno povećava broj dobrih mikroba u želucu, štiti od bolesti i vodi ka boljem zdravlju, tvrde autori studije sprovedene na Univerzitetu Oviedo u Španiji.

Naučnici su se usmerili na istraživanje mikroorganizama, odnosno bakterija u crevima i njihovu ulogu na zdravlje ljudi.

Poznato je da postoje određene vrste bakterija koje su potrebne našem organizmu. Kad se njihov broj smanji, postajemo podložniji bolestima, a za održavanje ravnoteže važna je dobra ishrana. Tim sa Univerziteta Oviedo ispitivao je ulogu polifenola, sastojaka koji su u začinima, voću i povrću, kao i čajevima, i kako njihovo međusobno delovanje utiče na održavanje ravnoteže u crevima čoveka. U studiju su uključili 38 odraslih ispitanika koje su pitali za njihove prehrambene navike i proverili koje su bakterije prisutne u njihovoj stolici.

Otkrili su da pektin, koji nalazimo u citrusnom voću, smanjuje broj korisnih bakterija, suprotno rezultatima pređašnjih istraživanja. Ono što ih je najviše iznenadilo jeste da je beli hleb povećao broj laktobacila, grupe bakterija koja je naročito korisna ljudskom organizmu.

Dosad su se, naime, sa povećanjem broja dobrih bakterija povezivale namirnice od celog zrna i to zbog visokog udela vlakana, ali ova studija tvrdi da rafinisano zrno od kojeg se radi beli hleb ili na primer pirinač takođe mogu pospešiti rast broja dobrih bakterija.

Koautorka studije doktorka Sonia Gonzales ipak je oprezna pri donošenju zaključka.

"Iako je reč o ograničenom uzorku i visokoj varijabilnosti ispitanika, zbog čega ne možemo dati čvrste zaključke, naša studija naglašava važnost toga da ishranu shvatimo kao celinu, a ne samo da izdvajamo dobre i loše namirnice."

Slede dalja istraživanja. Do tad treba uzeti u obzir i istraživanje koje je objavljeno skoro, a utvrdilo je da 120 i više grama belog hleba dnevno povećava mogućnost da ćete nakupiti neželjene kilograme za 40 posto u odnosu na osobe koje dnevno pojedu 60 g ili manje.

PROČITAJTE JOŠ:

Izgubite salo u sedam koraka