Akai bobice – da li su zaista zdrave?

Akai bobice su u poslednje vreme veoma popularne, a na policama supremarketa mogu se pronaći mnogi proizvodi koji ih sadrže. Danas vam otkrivamo sva lekovita svojstva akai bobica.

.

O akai bobicama se mnogo priča, trgovci ih nazivaju super hranom, prepunom antioksidanata sa svojstvima koji usporavaju starenje i tope kalorije, a kozmetička industrija ih sve više koristi u svojoj proizvodnji. Ali, šta na to ima da kaže nauka?

Akai bobice su sitno ljubičasto voće koje je plod akai palme, karakteristične za područje Severne i Južne Amerike. Prema nekim teorijama bogate su antioksidantima i preventivno deluju na bolesti srca i kancerogena obolenja.

Ono što je sigurno pronađeno u akai bobicama su antocijanini i flavonoidi. Antocijanini su zaslužni za njihovu ljubičastu boju, a nalaze se u nekim od najzdravijih namirnica kao što su borovnice, grožđe…

Antocijanini i flavonoidi su vaoma snažni antioksidanti koji pomažu organizmu da se brani od raznih životnih okidača za stres. Isto tako imaju veoma važnu ulogu u sistemu zaštite ćelija i brane organizam od štetnog uticaja slobodnih radikala. Ako jedemo hranu bogatu antioksidantima, naš organizam neutrališe slobodne radikale i samim tim usporava proces starenja. Dobra su prevencija srčanim bolestima i kancerogenim obolenjima.

Neka istraživanja su pokazala da mesnati deo akai bobica sadrži više antioksidanata od brusnica, kupina, malina i borovnica što uopšte nije jednostavno nadmašiti. Iako se akai bobice dug niz godina koriste u ishrani da bi se poboljšalo opšte zdravlje, njihova lekovita svojstva, naučno, još nisu sa stopostotnom sigurnošću utvrđena.

Akai bobice u službi lepote i gubitka kilograma

Iako mnogi proizvođači potenciraju uticaj ovog voća na gubitak kilograma, on nije dokazan. Ove bobice ništa bolje ne tope kilograme od ostalog bobičastog voća.

Kad je u pitanju kozmetička industrija, tu je malo drugačija situacija. Dokazano je da ulje dobijeno iz ove bobice veoma pozitivno deluje na zdravlje i izgled kože i kose i to iz razloga što se tokom procesa dobijanja ulja nivo antioksidanata u akai bobicama povećava.

Ukoliko ste alergični na polen ili neko drugo bobičasto voće, akai bobice bi trebalo da izbegavate.