Kada smete da popijete prvu, a kada poslednju kafu tokom dana?

Za mnoge je kofein način života, a posebno danas kada nas okružje pravi haos.

Kada vi pijete kafu?, foto: Jacob Lund/Shutterstock
Kada vi pijete kafu?, foto: Jacob Lund/Shutterstock
.

Prema pisanju magazina "Science Direct", više od 85 posto osoba kofein unose svakodnevno, a većina kafu pije u omiljenim kafićima. Kafa se uvek povezuje s jutrom kada moramo brzo da se razbudimo kako bismo uspeli da obavimo sve što nas čeka.

Možda vas iznenadi činjenica da vaša prva jutarnja kafa i nije "sela" u najbolje vreme. Prema stručnjacima, kafu bi trebalo piti kad smo već par sati budni, ističe nutricionistkinja Laura Cipulo, te dodaje kako jutarnja kafa može da vam doda malo nervoze u život.

"Definitivno bi trebalo da odustanete od ispijanja kafe odmah nakon buđenja", kaže Cipulo.

Pa, kada bi onda trebalo da popijemo prvu, a kada poslednju kafu tokom dana?

KOFEIN JE POPUT DROGE

Kad se postavi to važno pitanje, na koje svi želimo odgovor, verovatno se radi i o tome kako pojedina osoba reaguje na kofein. Den Ridon, nutricinosta, koji je život posvetio proučavanju uticaja kofeina na različite osobe, kaže kako sve zavisi od toga kojom brzinom vaš organizam procesuira kofein. Ipak, stranica "Kids Health" definiše kofein kao stimulans i smatra ga drogom jer će stimulisati središnji nervni sistem.

Konzumacija kofeina, posebno pića poput čaja, energetskih napitaka, podstiče rad mozga i tako vam sigurno olakšava da započnete dan ili se razbudite ako ste umorni. Ipak, previše kofeina, koji može da bude i dobar, sigurno nije dobra stvar i može se razviti u zavisnost.

"The Sleep Foundation" je potvrdio da postoje dobrobiti kafe, ali preterano korišćenje može dovesti do velikih problema sa snom, a do danas svi znamo koliko manjak sna može negativno da utiče na zdravlje organizma i da poveća rizik za razvojem nekih drugih bolesti.

Savet je da svakako pratite kako vam telo reaguje na kofein i prilagodite se tome.

KAFA JE IPAK ODLIČAN NAPITAK

Prema pisanju "Huffington Post-a", ovaj popularni stimulans ima veliki broj nutrijenata i antioksidanta, a istraživanja su pokazala da žene koje uživaju u kafi imaju 20 odsto manje šanse da dožive simptome depresije, stoji u studiji s Harvarda.

Ljubitelji kafe imaju 20 posto manje šanse za razvoj Alchajmerove bolesti. Ta informacija je predstavljena na godišnjem kongresu "European Alzheimer" 2014.

Na Univerzitetu u Teksasu sprovedeno je istraživanje kako bi se pronašla poveznica između kafe i erektilne disfunkcije. Zaključak je da samo 2 šolje kafe na dan mogu za 42 posto da umanje šanse od nastanka ovog problema.

Da kafa ima pozitivan učinak na zdravlje srca verovatno znate, ali jedna šolja ovog toplog napitka može imati uticaja i na smanjenje razvoja bolesti poput dijabetesa, tvrdi se u studiji koja je analizirala njih 28 za potrebe magazina "Diabetes Care".

Ako vam je potpuno strana pomisao da ne pijete kafu, stručnjaci navode da bi bilo pametno da prvu šolju popijete par sati nakon buđenja. Ne bi trebalo da se pije ni par sati pre odlaska u krevet, jer će kafa delovati kao stimulans i možda vas ostaviti budnim.

Zaključak je da smemo da uživamo u kafi, ali naravno umereno, piše Ordinacija.hr.