Zdravlje

Doktor objasnio da pacijent može opet oboleti od Kovida-19! Šta se u telu dešava kada se drugi put zarazimo koronom?

““Mogu da se zarazim korona virusom dva puta?”, pitao me je moj pedetogodišnji pacijent u neverici. Bilo je to početkom jula, i upravo su mu stigli rezultati testiranja na Kovid-19. Bio je pozitivan, tri meseca nakon što je prvi put ostao zaražen”, započinje priču dr Klej Akerli za portal vox.com.

14.07.2020. - 12:15h
snimak pluća
snimak plućafoto: Depositphotos/minervastock

I dalje je mnogo toga nepoznato o imunitetu koji se stvara nakon Kovida-19, ali ovaj doktor iz Vašingtona je na pacijentovo pitanje kratko odgovorio: “Da, možete da se zarazite dva puta”.

“Kovid-19 takođe može da bude i mnogo gori kada se zarazite drugi put. U toku prve infekcije je moj pacijent od simptoma imao samo blagi kašalj i grlobolju. Druga infekcija bila je mnogo gora i uključivala je i visoku temperaturu, kratak dah i hipoksiju, usled čega je morao da bude hospitalizovan.

Nedavne studije, ali i razmena iskustava sa mojim kolegama pokazuju da slučaj mog pacijenta nije usamljen. Imam primer dva pacijenta iz Nju Džersija koji su se zarazili drugi put, dva meseca nakon što su se oporavili od prvobitne infekcije.

Moguće je, ali vrlo malo verovatno, da je moj pacijent imao infekciju koja je trajala tri meseca. Naime, sve je više i slučajeva pacijenata koji se mesecima muče sa simptomima infekcije. Ne bih, doduše, rekao da je to slučaj sa mojim pacijentom jer je nakon prve infekcije imao dva negativna PCR testa i šest nedelja bio potpuno oporavljen.

Verujem da će pre biti da se potpuno oporavio od prve infekcije, a onda se ponovo zarazio. Nije mogao da uradi test na antitela posle prve infekcije, pa ne znamo da li je njegov imuni sistem imao spremnu odbranu.

Bez obzira na to, ono malo istraživanja koja su se do sada bavila oporavkom pacijenata pokazuju da ne razviju svi pacijenti antitela nakon infekcije. Neki pacijenti, naročito oni koji su bili asimptomatski, gube antitela čim se oporave.

Ponovna infekcija nije redak slučaj među virusima, a naročito među korona virusima tako da nema ničeg začuđujućeg u ponovnom zaražavanju.

Trenutno ne znamo kakav se imunitet stvara nakon preležanog Kovida-19, niti koliko traje. Ima nekih ohrabrujućih vesti, posebno vezanih za odgovor T ćelija, ali i dalje malo znamo o svemu.

Ono što je problem su lični, ali i kolektivni imunitet. Jer ako je mnogo pacijenata poput mog, a reklo bi se da jeste, to onda znači da teško da možemo da računamo na kolektivni imunitet. To je loša vest jer smo se oslanjali na imunitet krda plus efikasnu vakcinu. Ako imuniteta krda nema, a slučajevi poput mog pacijenta, ali i Švedske pokazuju da nema, moraćemo da nađemo drugi izlaz.

Ja bih rekao da moj pacijent može da posluži kao znak upozorenja na nekoliko frontova.

Prvo, on je imao blagu infekciju, a potom se zarazio i osetio mnogo teže simptome, što liči na slučajeve poput virusa koji izaziva denga groznicu prilikom koje su simptomi mnogo gori prilikom drugog zaražavanja.

Drugo, moj pacijent nam pokazuje da ne možemo da računamo na imuni odgovor prilikom drugog zaražavanja.

Treće, mnogo je ljudi koji spuste gard nakon što preleže korona virus jer veruju da imaju imunitet. Slučaj mog pacijenta i slučajevi slični njemu pokazuju da ne smemo spuštati gard”, objasnio je dr Akerli za portal vox.com, prenosi zena.blic.rs.