Ako ste noćas preterali s alkoholom, ne brinite - ima leka: Banana za mamurluk posle belog vina, jaja i avokado posle piva...

Verovali ili ne, mamurluk možete lečiti i bananom ili indijskim orahom, pa i tabletom protiv alergije, ali sve zavisi od toga šta ste pili. Naime, svaka vrsta alkohola izaziva drugačije reakcije i simptome u organizmu, pa tome treba prilagoditi i lek, tvrdi nutricionistkinja Šer Koks.

Ako ste preterali s pićem prethodne noći, ne brinite - ima leka!, foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy
Ako ste preterali s pićem prethodne noći, ne brinite - ima leka!, foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy
.

Evo koje je savete dala za one koji preteraju s alkoholom, u zavisnosti od toga šta su pili:

Belo vino

Previše vina generalno izaziva upalu, zbog čega bela krvna zrnca pojačano proizvode i u krv ispuštaju citokine. To su iste ćelije koje se oslobađaju u krv kad dobijete grip i dovode do sličnih simptoma: glavobolje, mučnine i umora.

Banana će vratiti kalijum koji ste izgubili zbog diuretičkog učinka alkohola, tvrdi Koks.

Crveno vino

Neke vrste zrelih vina mogu da podstaknu telo da počne da oslobađa histamin i izazove simptome koji mogu da se povežu s alergijom, poput suvih očiju ili glavobolje.

Indijski orah povisiće nivo energije, a uz to popijte tabletu protiv alergije, koja će suzbiti proizvodnju histamina i simptome alergijske reakcije. Dobar izbor može da bude i čaša mlake vode sa kašičicom meda, koja će vratiti izgubljeni šećer.

Džin-tonik

Čaša vode s malo narendanog đumbira smiriće želudac iziritiran preteranom konzumacijom ovog pića. Za doručak pripremite tost sa kašičicom meda. Med sadrži fruktozu, koja ubrzava apsorpciju alkohola.

Pivo

Pivopije se od mamurluka najbrže mogu izlečiti doručkom koji sadrži jaja i avokado. Jaja su bogata belančevinama i vitaminom B, što pomaže detoksikaciji organizma, jer sadrže cistein, aminokiselinu koja razgrađuje toksične nusprodukte nastale iz alkohola u organizmu.

Popijte i šolju do dve jakog čaja, što će pomoći da se organizam rehidrira. Preostaje vam samo da razmislite kako da 'izlečite' pivski stomak...

Šampanjac

Lepršavi mehurići u ustima dok pijemo šampanjac ostavljaju utisak kao da uopšte ne pijemo alkohol, tako da lako prevare. Glavobolje mogu biti epske, jer se upravo zahvaljujući tim mehurićima alkohol bolje apsorbuje u organizmu.

Najbolji lek: Koka kola sa šećerom. Šećer će vam dati energiju, a kofein koji sadrži "podiže" organizam. Za doručak poslužite slaninu prepečenu na roštilju, jer je bogata vitaminima B grupe, pa deluje kao katalizator koji pomaže da se alkohol razgradi.

Jabukovo vino

Voćno vino kod mnogih može da izazove nadutost želuca. Prva pomoć može da bude šolja tople vode s malo đumbira, sa kašičicom šećera ili meda, kako biste nadoknadili izgubljeni šećer i smirili želudac.

Ako sve ovo ne pomogne, popijte šolju pileće supe. Ona će rehidrirati organizam, a bogata je triptofanom, aminokiselinom koja pomaže organizmu da proizvodi serotonin, koji će vam popraviti raspoloženje.

Izvor: 24Sata.hr