Štite, ali i škode: Tri neprijatna problema za koje glavni krivac mogu da budu krajnici

Krajnici su deo limfnog sistema i pomažu telu u odbrani protiv infekcija. Oni su prva linija odbrane od mikroorganizama prisutnih u vazduhu i drugih štetnih stvari, ali ponekad se i te loptice smeštene u grlu mogu upaliti te uzrokovati zdravstvene probleme, a ova tri su najčešća.

Krajnici su deo limfnog sistema i pomažu telu u odbrani protiv infekcija, foto: Depositphotos/SIphotography
Krajnici su deo limfnog sistema i pomažu telu u odbrani protiv infekcija, foto: Depositphotos/SIphotography
.

1. Loš zadah
Prema podacima američkog Nacionalnog insituta zdravlja, polovina svetske populacije pati od lošeg zadaha.

Devedeset posto slučajeva uzrokovano je problemima u samoj usnoj duplji, poput loše oralne higijene ili protoka sluzi, ali loš zadah može da bude i posledica nakupljenog kamenca na krajnicima koji se stvaraju kada se nakupine u krajnicima pretvore u kalcijum.

Krajnici su puni uglova i pukotina u kojima se skupljaju bakterije, mrtve ćelije i sluz. Iz tih stvari zatim nastaju bele formacije smeštene u džepićima krajnika. Te naslage često sadrže sumpor koji uzrokuje loš zadah. Rešenje? Dobra oralna higijena poput pranja zuba dvaput dnevno i grgoljanje s antiseptikom može da pomogne u uklanjanju nakupljenih naslaga.

2. Bolno gutanje
U većini slučajeva kamenac na krajnicima je mali i ne uzrokuju nikakav osećaj nelagode. Međutim, ako su veće grudvice, to gutanje može da učini bolnim.

Ako su grudvice tvrde poput kamenja, osoba može da ima osećaj stranog predmeta u telu i osećaj nelagode u grlu. Kad guta, osoba može da ima osećaj kao da u grlu ima iglu.

Ukoliko osećate bol pri gutanju, a niste alergični i nemate neki virus poput streptokoka, krivac za bol možda su bele grudvice kamenca na krajnicima. Možete pokušati da ih uklonite redovnim grgoljanjem slane vode ili čak kašljanjem. Međutim, ako je reč o većim grudvicama, verovatno ćete morati da se konsultujete s otorinolaringologom o laserskom uklanjanju kamenca.

3. Hrkanje
Povećani krajnici mogu da budu uzrok hrkanja. To se događa zato što zbog povećanih krajnika vazduh ne može normalno da protičr kroz disajne puteve.

Hrkanje može da bude iritantno, ali zapravo nije štetno, osim ako nije praćeno apnejom u snu, kada telo tokom spavanja dobija manje kiseonika zbog pauza u disanju i blokade disajnih puteva.

Povećani krajnici češće su uzrok hrkanja kod dece, a četiri od 100 sredovečnih muškaraca i dve od 100 sredovečnih žena pate od apneje u snu koja je uzrokovana povećanim krajnicima. Krajnici mogu da se povećaju usled nekih urođenih zdravstvenih stanja, hroničnih infekcija i drugih faktora. Ako je stanje ozbiljno, lekar može da predloži vađenje krajnika.

Izvor: Zadovoljna.hr