Zdravlje

Za krizne situacije: Ovaj napitak spasiće vas od izleta u pekaru!

Uprkos trudu da naša ishrana bude zdrava, dogode se dani u kojima zbog obaveza ne stignemo da skuvamo zdrav ručak ili smo jednostavno preumorni.

04.09.2019. - 08:10h
Ovaj napitak spasiće vas od izleta u pekaru!
Ovaj napitak spasiće vas od izleta u pekaru!foto: Depositphotos/CITAlliance

Kada se dogode takvi dani, neretko se dogode i izleti u pekaru ili na neko drugo mesto na kojem se nude brzi, ali nezdravi obroci.

Ipak, u koliko god velikoj gužvi i strci bili, uvek je moguće pronaći pet minuta vremena za pravljenje smutija koji će vas spasiti od tog izleta u pekaru.

Naravno, smuti ne treba i ne sme da bude redovita zamena za obroke, nego povremena pomoć na vašem putu da zadržite zdrave navike.

Bitno je da taj smuti koji će ponekad "uskočiti" umesto ručka ili večere ima sve potrebne hranljive sastojke. Jedan deo tih hranljivih sastojaka osiguraće vam sveže voće i povrće koje je tu kako biste imali dozu složenih ugljenih hidrata.

Voće i povrće koje koristite sa smutije možete da zamrznete kako biste ga uvek imali pri ruci.

Kada su u pitanju proteini, njih dodajte pomoću semenki konoplje ili lana, kefira, maslaca od badema ili kikirikija...

Smuti koji će zameniti obrok treba da ima i masti (avokado, orašasti plodovi, razne semenke, kokosovo mleko...).

Na kraju, kada blender napunite svim hranljivim sastojcima, dodajte tečnost i mešajte dok smesa ne postane jednolika. Tečnost koju ćete dodati može da bude voda, jogurt, mleko...

Predstavljamo vam recept za smuti koji može da vam spase dan u kriznim situacijama:

SASTOJCI

- 1 (smrznuta) banana
- šolja (smrznutog) bobičastog voća
- šolja (smrznutog) spanaća
- kašika čija semenki
- kašika lanenih semenki
- 1/2 avokada
- kašika meda
- 1 do 2 šolje biljnog mleka (pirinčano, sojino, ovseno...) ili grčki jogurt (količine prilagodite tome koliko gust smuti želite).

Iako vam se možda ne čini takvim, ovaj smuti je obrok koji će vašem telu dati sve što mu je potrebno, a zdraviji je od dostave ili pekare i ne izaziva grižu savesti.

Izvor: Zadovoljna.hr