Zdravlje

Trudnice na moru? DA, ali... OVO su saveti kojih se morate pridržavati!

Ako trudnoća ide normalnim tokom, ne postoji nijedan razlog zbog kojeg trudnica ne bi mogla da putuje na more, ali je bitno da se pridržavaju određenih pravila i da preduzmu određene mere prevencije!

26.07.2019. - 09:13h
foto: Depositphotos/markez

Ženama u drugom stanju, pogotovo ako su tokom letnih meseci u poodmakloj trudnoći, nije uvek lako. Trudnice bi trebalo da izbegavaju direktni uticaj sunca, odnosno trebalo bi da borave u polu-hladu, jer hormoni u trudnoći čine kožu posebno osetljivom na pigmentske mrlje.

Što se odlaska na letovanje tiče, ako trudnoća ide normalnim tokom, ne postoji nijedan razlog zbog kojeg trudnica ne bi mogla da putuje na more. Pritom ne bi bilo loše da obavi pregled pre putovanja kako bi lekar potvrdio da li je sve uredu i dao svoj "blagoslov" za putovanje.

Ipak, nije loše pripaziti gde ćete letovati. Može se desiti da vam je potreban doktor, i zato ne bi bilo loše da izbegavate daleke destinacije i udaljena ostrva koja nemaju dobru vezu s kopnom.

Trudnice će učiniti najbolji potez ako se odluče da na put krenu automobilom, ali samo u slučaju da ih neko drugi vozi. Ipak, i ta putovanja nose određeni rizik, posebno ako dugo traju. Naime, dugo sedenje i vožnja mogu uznemiriti plod!

Tokom putovanja trudnici je bolje da sedi na zadnjem, nego na suvozačevom sedištu.

Iako je putovanje avionom, bez sumnje, udobno, ono nije preporučljivo trudnicama u prva tri meseca trudnoće, kao ni u poslednja tri meseca, kada i većina aviokompanija ne želi da snosi moguće rizike od putovanja trudnica avionom.

Najmanje rizična je vožnja vozom, međutim treba voditi računa da voz ne može da stane kad poželite i da ne može da požuri.

Na letovanju trudnicama se savetuje umereno sunčanje i to ujutro ili kasno popodne. Tokom dana kada je zračenje sunca najjače, sklonite se u hlad ili u sobu.

Trudnice smeju da plivaju u moru, čak je to i preporučljivo, naravno u slučaju da je temperatura mora prijatna za kupanje. Skokovi i ronjenje nisu preporučljivi, a nakon kupanja obavezno presvucite kostim.

Žene u drugom stanju moraju voditi računa o ishrani tokom letovanja. Strogo izbegavajte štandove s brzom hranom, jer se pokazalo da je tu higijena najproblematičnija.

Za vreme visokih temperatura ne treba jesti masnu i tešku hranu, na primer, pečenje, prženu hranu, kao ni previše začinjenu. Izbegavajte suhomesnate proizvode zbog soli. So zadržava vodu u organizmu, što neminovno dovodi do otoka.

Mnogo tečnosti, voće poput lubenica, trešnji i slično, najbolja su preporuka za osveženje ženama u drugom stanju.

Izvor: Avaz.ba