Pazite šta jedete: Ovih 6 namirnica trebalo bi da izbegavate!

Advokat Bil Marlel proveo je 20 godina vodeći parnice za ljude koji su se otrovali hranom. Danas on govori o tome koju hranu apsolutno nikad ne jede.

Neke namirnice trebalo bi izbegavati, foto: Depositphotos/jolopes
Neke namirnice trebalo bi izbegavati, foto: Depositphotos/jolopes
.

Čuven je po tome što je u karijeri izborio 600 miliona dolara odšteta u korist klijenata koji su blaže, teže ili fatalno stradali od neispravne hrane.

Pa, kad on kaže da se određeni rizik ne isplati, onda mu treba verovati. Sledi spisak šest stvari s kojima se nije šaliti.

1. Sirove školjke

Marlel kaže da je u poslednjih pet godina video više trovanja školjkama nego u poslednje dve decenije. Razlog je način na koji se školjke hrane. One filtriraju vodu, pa ako se u njoj nalazi neka bakterija, filtriraće i nju. A ako ona u njoj i ostane, pa ako je školjka sirova i još se bakterija probije u digestivni trakt čoveka, onda... Uz klimatske promene i sve toplije vode ovakvi slučajevi su sve češći.

2. Sirova ili nedovoljno kuvana jaja

Svaki put kad dođe do epidemije salmonele, prizori su gadni, ljudi se jezivo muče, neki ne prežive. U epidemiji iz 2010. obolelo je prijavljenih 2.000 ljudi. Marlel smatra da je opasnost danas znatno manja nego u 90-im, ali on jaja jede isključivo dobro pečena ili dobro kuvana.

3. Unapred oprana ili rezana salata ili voće

Ovu kategoriju Marlel "izbegava poput kuge" i to zato što se više hrana obrađuje, seče, prolazi kroz više ruku, postrojenja, veća je šansa da će usput nešto pokupiti. On kupuje neoprano, nedirnuto voće i povrće, u malim količinama, koje će pojesti za tri ili četiri dana najviše. Sve kako bi smanjio rizik od listerije, smrtonosne bakterije koja se razvija na temperaturama frižidera.

4. Krvavo meso

Svi njegovi odresci koje je pojeo u poslednjih 20 godina bili su dobro pečeni. I to zato što svaka bakterija koja se inače nađe na površini, pa je ubije i pripremanje odreska koji je iznutra krvav, vrlo je verovatno da je prodrla i dublje. Nemoj pripremiti meso kako treba i rizikuješ da dobiješ E. Coli, salmonelu, a potom i mnoge druge, manje popularne bakterije.

5. Sirove klice iz semenki

Nekuvane ili lako kuvane, registrovane su kao uzrok nešto više od 30 velikih bakterijskih epidemija u SAD od sredine 90-ih. Pre nekoliko godina jednu veliku i gadnu doživela je i Evropa. Uglavnom je reč opet o salmoneli i E. Coli. I svaki put je bilo sasvim dovoljno ako su već i semenke, koje god bile, bivale zaražene bakterijama.

6. Nepasterizovano mleko

U SAD je samo od 1998. do 2011. bilo 148 epidemija trovanja povezanih s upotrebom nepasterizovanog mleka i proizvoda od njega. O koliko velikom riziku je reč, pokazuje i to što zapravo jako malo ljudi pije takvo mleko, a istovremeno je obolelih bilo tako puno u relativno kratkom vremenu. Možda tek nešto malo manji rizik leži u nepasterizovanom soku. Za Marlela u obzir ne dolazi ni jedno ni drugo.

Izvor: Espreso