VREMENSKA DIJETA: Šta je TRE i kako vam može pomoći da izgubite višak kilograma?

Nutricionisti smatraju da bi ukidanje kasnih noćnih obroka moglo da potpomogne gubljenju viška kilograma. TRE (Time-restricted eating) je pravi način da vremenskom kontrolom ishrane dođete do savršenih rezultata.

foto: Depositphotos
foto: Depositphotos
.

TRE je vrsta privremene dijete koja se zasniva na teoriji da većinu budnih sati čovek provede grickajući nešto. Stoga se način da regulišemo telesnu težinu krije u smanjenju broja sati u kojima ćemo jesti.

To znači da možete jesti od podne do 7 uveče, ili od 8 ujutru do 2 popodne. Na vama je odluka o tome koliko časova dnevno ćete jesti. Međutim najveći uspeh postiže se kada što ranije prestanete da jedete.

Na primer istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Alabami na 11 muškaraca i žena prekomerne težine pokazalo je da TRE efikasno radi. Oni su prva 4 dana jeli samo od 8 ujutru do 2 popodne, a zatim još 4 dana od 8 ujutru do 8 uveče. Preko noći trošili su veću količinu masti, a hrana im se preko dana manje tražila. Međutim, ovo je malo istraživanje, a sada se čeka još rezultata drugih studija, da bi se utvrdilo da li TRE može da postane vodeća dijeta na polju dugotrajnog gubljenja kilograma.

Izvor: lepota i zdravlje