Masnoće koje su dobre za mršavljenje: Ovih DEVET vrsta masne hrane pomažu u skidanju viška kilograma

Suprotno uopštenom mišljenju, masnoće nisu loše za telo. Konzumacija dobrih masnoća čuva organe, podstiče apsorpciju hranljivih stvari iz namirnica i pomaže u procesu sagorevanja kalorija. Evo koje vrste masne hrane možete da jedete čak i kada držite dijetu.

.

1. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama, što su takozvane 'dobre' masnoće koje sprečavaju i usporavaju razvoj raznih bolesti – od dobijanja dijabetesa tipa 2 do osteoporoze, depresije i srčanog udara.

2. Nemasna junetina
Studije su pokazale da juneće meso od životinja hranjenih travom sadrži zdrave omega 3 masne kiseline koje čuvaju zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema. Uz to, reč je manje masnom tipu mesa, pa u njemu možete uživati češće.

3. Kokosovo ulje
Ne samo da kokosovo ulje jača organizam i imunitet tela, nego su neke studije pokazale i da doprinosi topljenju masnih jastučića u predelu stomaka.

4. Tamna čokolada
Tamna čokolada može smanjiti napade gladi. Jedno istraživanje je pokazalo da konzumacija nekoliko kockica tamne čokolade dva sata pre obroka, dovodi do uzimanja 20 posto manje kalorija u kasnijem obroku.

5. Bademi
Šaka badema je savršen izbor za međuobrok. Ovi orašasti plodovi su prepuni hranljivih stvari koje sprečavaju taloženje masnoća u telu. Takođe, reč je o odličnom izvoru proteina, koji daje preko potrebnu energiju.

6. Avokado
Ova superhrana održava struk tankim i zdravim. Avokado sadrži mnogo prehrambenih vlakana i proteina zbog čega se nameće kao odličan izbor kada želite da 'zavarate' glad.

7. Losos
Ako želite da smršate, na jelovnik uvrstite losos. Ova riba je prepuna omega 3 masnih kiselina, koje uravnotežuju nivo dobrog holesterola i čuvaju zdravlje srca.

8. Maslac od kikirikija
Konzumacija jedne kašike maslaca od kikirikija dnevno, pojačava nivo energije i pomaže da zadovoljimo glad. Isprobajte ovaj ukusni maslac u kombinaciji s jabukom i tako kreirajte neočekivani, ali učinkovit međuobrok.

9. Semenke suncokreta
Slani zalogajčići zbog kojih ćete se osećati sito i koncentrisano tokom celog dana. Semenke suncokreta sadrže mnoštvo prehrambenih vlakana koje podstiču rad probave i ubrzavaju rad metabolizma.

Izvor: Zadovoljna.hr