Uzimate ANTIBEBI pilule i sigurne ste da ne možete zatrudneti! Pa, ako pravite OVE GREŠKE, ipak možete...

Kada je reč o kontarcepciji i zaštiti prilikom seksualnog odnosa, važno je da se svakodnevno informišete. Pored kondoma, ako već imate redovan seks, lekari savetuju i redovno konzumiranje kontraceptivnih pilula. One jesu delotvorne, zaštitiće vas od neželjene trudnoće, ali ne 100 odsto!

.

Elite Daily navodi pet načina na koje ipak možete ostati u drugom stanju, iako pijete tablete za kontracepciju.

Ne uzimate ih na vreme

Jedna od najvećih grešaka prilikom konzumiranja ovih tableta jeste što ih žene ne uzimaju u tačno propisano vreme. Naravno da se to može desiti, ali važno je da se uzimaju pola sata pre ili posle od ugovorenog termina za konzumiranje, pogotovo ako pilula sadrži samo progestin.

Kombinujute ih sa drugim lekovima

Kada lekari preporučuju kontracepciju, prvo što pitaju je ’da li pijete druge lekove?’. Lekari moraju da znaju šta sve pacijent konzumira, kako bi se izbegle nuspojave. Većina antibiotika ne ometa delotvornost kontraceptivnih pilula, ali je svakako važno proveriti, piše net.hr. 

Koristite kontarionovo ulje

Zbog antibakterijskog i antivirusnog dejstva, ono se koristi za jačanje imuniteta. Kako portal WebMd piše, navodno kantarionovo ulje može ometati delovanje antibebi pilula, ali ovu informaciju kao i sve prethodne proverite sa svojim ginekologom.  

Držite ih na toplom

Zabranjena mesta za držanje antibebi pilula su dno rotbe, u kupatilu, blizu izvora toplote (radijatori, peći…). Temperature visa od 25 stepeni, može umanjiti delovanje pilula, piše babymed.com. 

Pratite nas i na Viberu!