Čuvajte se ambrozije! Sada je najgora

Porast polena korovske biljke u vazduhu očekuje se od 20. avgusta. Tegobe će biti izražene sve do oktobra kad se završava sezona cvetanja

.

Od 20. avgusta, u Agenciji za zaštitu životne sredine, očekuju povećanje polenovih zrna ambrozije u vazduhu, što bi kod svih alergičnih moglo da poveća tegobe zbog netolerancije na ovaj alergen.

Mirjana Mitrović Josipović, koordinator za praćenje aleergenog polena u Agenciji, kaže da trenutna merenja pokazuju da je koncetracija polena ambrozije u vazduhu još u granicama normale. Ali, ambrozija koja je sad u sezoni cvetanja tek će alergičnima praviti probleme kao što su kašalj, kijavica, peckanje u očima ili osipi ako dođu u direktan kontakt sa ovom korovskom biljkom. To će ih mučiti sve do oktobra, pod uslovom da se zbog klime ne produži period cvetanja ambrozije, pišu Novosti

"Granična vrednost kad je u pitanju ambrozija je 15 polenovih zrna po kubnom metru, sve preko toga izaziva reakciju kod osoba koje imaju alergij", navodi Mirjana Mitrović Josipović i dodaje:

"Trenutna koncentracija polena ove biljke u vazduhu kreće se između četiri i pet zrna po kubnom metru, tako da osobe alergične na ovu korovsku biljku još nemaju razloga za brigu."

Broj onih koji reaguju na polen ambrozije već godinama je u porastu. Podaci pokazuju da 10 odsto svetske populacije ima neku alergijsku reakciju.

Doktorka Dragana Tadić, alergolog u Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa" objašnjava da osim alergijske kijavice osetljivost na ovu korovsku biljku može da dovede i do razvoja drugih udruženih oboljenja kao što su konjuktivitis, sinuzitis, nazalna polipoza, bronhijalna astma.

"Najčešći simptomi alergijske kijavice su kijanje u serijama i to po 10-20 puta zaredom, izražena vodenasta sekrecija iz nosa, svrab i zapušenost nosa", kaže dr Tadić i dodaje:

"Kod alergičnih osoba osim ovih simptoma mogu da se jave i pojačan svrab i suzenje očiju, bolovi u sinusima, glavobolja, suv kašalj, otežano disanje, zamaranje. Tokom sezone cvetanja ambrozije mogući su i crvenilo ili osip po koži, najčešće ukoliko dođe do direktnog kontakta sa biljkom, ali ovi simptomi su znatno ređi."

Alergija na ambroziju može se javiti u bilo kom životnom dobu, a veći rizik od njenog dobijanja imaju osobe kod kojih neko od članova porodice već ima ovu vrstu alergije. Za lečenje tegoba uzrokovanih polenom ove korovske biljke najčešće se propisuju lekovi iz grupe antihistaminika u kombinaciji sa internazalnim kortikosteroidima, odnosno sprejevima za nos. Osim kapima, tegobe se mogu ublažiti i korišćenjem inertne celuloze u prahu za nos, čija upotreba ne oštećuju sluzokožu nosa.

"Terapiju treba započeti 10 do 15 dana pre početka cvetanja ambrozija kako bi se postigli najbolji efekti", savetuju dr Tadić i dodaje:

"Osim simptomatske terapije antihistaminicima i lokalnim nazalnim sprejevima, alergija može da se leči i alergenspecifičnom imunoterapijom. Ona podrazumeva postepeno unošenje alergena u organizam što dovodi do razvoja tolerancije prema tom alergenu."

ZAŠTITA

Da biste ublažili alergijsku reakciju lekari savetuju da tokom noći zatvarate prozora u prostorijama u kojima spavate, jer je koncentracija polenovog zrna najveća u ranim jutarnjim satima. Nakon boravka na otvorenom, takođe, obavezno je tuširanje, umivanje, pranje kose, menjanje odeće kao i redovna toaleta nosne duplje. Preporučuje se izbegavanje dužeg boravka napolju, pogotovo u prirodi gde ima ove korovske biljke.

Izvor: Novosti.rs