Zlatno jezero u obliku zmaja čuva TAJNE: U njegovim DUBINAMA nalaze se ostaci SELA I GROBLJA za koje se vezuju razne priče! (VIDEO)

Selo koje više ne postoji, jezero koje čuva tajne i sila koja vuče na dno i najbolje plivače. Brojne legende vezane su za jezero Ćelije.

S.M.  |  Izvor: Prva  |  
Foto: Printscreen/PrvaTV
Foto: Printscreen/PrvaTV
.

Nedaleko od Kruševca nalazi se veštačko jezero Ćelije. Projekat pravljanja jezera započet je 1965. godine, kao deo sistema za zaštitu jezera Đerdap. A danas koristi se za snabdevanje pijaćom vodom 200.000 stanovnika Kruševca i okoline.

Na mestu gde je danas jezero, postojalo je selo Zlatari, koje je zbog pregrađivanja reke Rasine 1979. godine delimično preseljeno, a delimično potopljeno. U njegovim dubinama se i dalje nalaze ostaci sela i groblje za koje se vezuju razne priče.

"Ljudi su vremenom napravili priču, legendu, da svi moraju da se čuvaju jezera, zato što će broj žrtava u jezeru biti jednak broju grobova koje su potopljene izgradnjom jezera", rekao je arheolog Ljubiša Vasiljević.

Prosečna dubina jezera iznosi 15 metara, a najdublja 40. Ako pogledamo kartu, videćemo da jezero ima oblik ni manje ni više nego zmaja.

Celu priču o jezeru Ćelije pogledajte u videu u nastavku teksta.