Ni petak ni ponedeljak: Znate li koji je NAJBOLJI DAN da vam bude SLOBODAN?

Tri slobodna dana… Može li bolje?

Koji je najbolji dan da bude slobodan?, foto: Halfpoint/Shutterstock
Koji je najbolji dan da bude slobodan?, foto: Halfpoint/Shutterstock
.

Ako ste navikli da uzimate slobodan petak ili ponedeljak kako biste uživali u produženom vikendu, sigurni smo da ste zadovoljni tom odlukom jer ćete raditi samo četiri dana u nedelji.

Uprokos tome što nam se čini kao odlična ideja, stiže vest da u stvari ni ponedeljak ni petak nisu najbolji izbor za uzimanje slobodnog dana. Stručnjaci su shvatili da je najbolji dan za to zapravo sreda! 

Način života tokom vikenda sasvim sigurno otežava povratak na posao u ponedeljak, ali ako ste mislili da će vam dugi vikend olakšati taj povratak u kancelariju, čini se da niste u pravu.

Ako uzmete slobodnu sredu, ta odluka neće previše uticati na tempo radne nedelje, niti će ga posebno prekinuti, a vama će odlično doći da se malo oporavite i napunite baterije. Izgleda da naš "telesni" sat ima veze s tim – on će odrediti da li ste jutarnji tip ili bolje funkcionišete noću. Može biti određen i nekim spoljašnjim faktorima, poput strukture radne nedelje ili očekivanih rokova.

Svi smo naravno različiti, neki od nas su sporiji ujutru, a nekima je jutro najdraži deo dana za obavljanje raznih poslova. Ipak, naš raspored vezan za posao baš nema previše sluha za naše potrebe i obaveze jednostavno moraju da se izvrše kada poslodavac to od vas zahteva.

"Naučnici misle da je upravo tu problem, jer hronično neslaganje našeg životnog stila i našeg unutrsšnjeg sata može uveliko da utiče i na razvoj raznih bolesti", pojasnili su Džefri K. Hol, Majkl Robaš i Majkl V. Jang koji su radili na istraživanju.

No, ako baš ne možete da uzmete slobodan dan, sreda je idealna i za rad od kuće. Dok će rad od kuće ponedeljkom ili petkom značiti otprilike isto kao i produženi vikend, rad od kuće sredom znači da ćete više posla obaviti.

ŠTA DA RADITE AKO IMATE SLOBODAN DAN?
Savet je svakako da se odmorite, a ako nemate ideje šta da radite osim da ležite na krevetu i gledate omiljene serije, evo nekoliko saveta:

1. PROŠETAJTE PRIRODOM
Nova studija pokazuje zanimljive rezultate kako pozitivno na fizičko i psihičko stanje ostavlja šetnja prirodom. Nije važno da li je napolju sunčano ili je kiša, ova vrsta odmora odgovaraće vašem mozgu.

2. ZATVORITE OČI
Vizuelna stimulacija vrši stalni "pritisak" na mozak, štaviše deo mozga koji obrađuje slike je i njegov najveći deo - vizuelni korteks. Informacije koje se prenose vidom mozak procesuira velikom brzinom, što znači i veliko opterećenje. Koji je način borbe protiv ove vrste pritiska? Jednostavno sklopite o​či, duboko udahnite i uzmite predah od sveta koji vas okružuje. Samo nekoliko sekundi će osvežiti mozak.

3. UŽIVAJTE U SANJARENJU
Verujemo da se nećete iznenaditi ako kažemo da je sanjarenje u stvari veoma produktivno... Ako sanjarite tokom dana, može vam se dogoditi da uspete da pronađete rešenje za svakodnevne probleme, a puno se "eureka" momenata dogodilo upravo kada osoba odmara.

4. UZMITE PAUZU
Neverovatno jednostavno, ali istinito! Ćelije u mozgu (neuron) funkcionišu kao tim, pa im je potrebna jednaka količina goriva kako bi funkcionirale ispravno. Ako intenzivno radite neko vreme, trošiće se više neurona i doći će do neravnoteže i mozak će zahtevati još "goriva". Uzmite pauzu od rada i dozvolite mozgu da se oporavi...

5. SPAVAJTE
Kako bi celo telo funkcionisalo pravilno, uključujući i mozak, potreban mu je san. Mozak koji nije odmarao minimalno šest sati, ne može da funkcioniše pravilno, pa ćete primetiti da vam misli "beže" i postaje​ ​nemoguće racionalno razmišljati. Kada osoba spava, mozak i dalje radi ali i briše misli i procese koji su vas pratili kroz dan, piše Ordinacija.hr.