Najčudnije nadmetanje u istoriji OI: Gledao ga je samo jedan čovek i nakon toga je izbačen sa spiska sportova

Kroket je sport u kojem je cilj drvenim maljem udariti kuglu kako bi ona, u što manje pokušaja, prošla kroz žičane golove u obliku izvrnutog latiničnog slova U. Decenijama je bio omiljena razbibriga viših slojeva u Engleskoj sredinom 19. veka, ali kada su pokušali da ga proglase Olimpijskim sportom - neslavno je propao!

Olimpijske igre ilustracija, foto: Maykova Galina / Shutterstock
Olimpijske igre ilustracija, foto: Maykova Galina / Shutterstock
.

Olimpijske igre u Parizu 1900. po mnogo čemu su bile jednistvene. Osim gomile “neobičnih sportskih nadmetanja” koje su te godine održana, tada je organizovano i, do sada, jedino olimpijsko takmičenje u kroketu!

Takmičilo se desetoro učesnika - sedam mučaraca i tri žene (po čemu je ovo nadmetanje ušlo u istoriju kao jedno od prvih na kome su učešće ravnopravno uzele i žene). Takmičarke u kroketu i učesnice teniskog turnira bile su prve žene na nekim olimpijskim igrama.

Izveštaja i rezultata sa ovog takmičenja ima veoma malo, a kako su svi takmičari osim jednog Belgijanca bili francuski državljani nejasno je i da li je bilo moguče održati pravo olimpijsko nadmetanje.

Ipak, kroket je poražen i na jednom drugom nivou - jednostavno, nije se dopao publici. Zabeleženo je da je prodata SAMO JEDNA KARTA! Kupio ju je stariji engleski gospodin koji je za tu priliku doputovao specijalno iz Nice.

Na kraju, Belgijanac je ispao u kvalifikacijama, pa su svi pobednici bili Francuzi. Do danas je ostalo nejasno i to da li je francuski par koji je pobedio u grupnom takmičenju uopšte imao konkurenciju.

Zbog svega navedenog kroket je izbačen iz olimpijskih disciplina.

Izvor: istorijski zabavnik