Danas slavimo VAVEDENJE PRESVETE BOGORODICE – Šta znači ako je SUNČANO i šta ako dune JAK VETAR?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Vavedenje presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. U pravoslavnom kalendaru današnji dan obeležen je crvenim slovom.

Izvor: prva.rs  |  
Foto: hramikona/Shutterstock
Foto: hramikona/Shutterstock
.

Ubraja se među 12 najvećih hrišćanskih praznika i slavi kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i to u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane. Naime, oni su dali obećanje Gospodu da će, ukoliko im podari porod, dete posvetiti njemu na službu, i tako su trogodišnju Mariju odveli u jerusalimski hram. Bogorodica je tako postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.

U svečanoj povorci, Marija je hodala između majke i oca, okružena anđelima, dok su iza njih išli mnogobrojni rođaci i prijatelji. Na ulasku u hram, Mariju je dočekao prvosveštenik Zaharija, otac svetog Jovana Preteče i Krstitelja i uveo je u svetinju, gde je ostala do svoje 12 godine.

Posle smrti roditelja, devicu Mariju daju Josifu, njenom rođaku iz Nazareta. Upravo je u njegovom domu Presveta Bogorodica Marija je i primila blagovest od arhanđela Gavrila da će roditi Sina Božjeg.

Kada se slavi Vavedenje Presvete Bogorodice?

.

Praznik Vavedenje Presvete Bogorodice spada u nepokretne datume i nikada se ne menja. Crkve koje poštuju Julijanski kalendar, svaje godine ga obeležavaju 21. novembra, dok Crkve koje poštuju Gregorijanski kalendar, obeležavaju Vavedenje 4. decembra.

Vavedenje je jedan od pet najvećih praznika koji su posvećeni Presvetoj Bogorodici, a ujedno je i krsna slava brojnih srpskih porodica. Pisani tragovi o praznovanju Vavedenja potiču iz 8. veka. Hramovna je slava srpskog manastira Hilandara na Svetoj Gori, zadužbini Svetog Simeona Mirotočivog i njegovog sina Svetog Save. U Srbiji su brojni manastiri posvećeni upravo Vavedenju Presvete Bogorodice.

Da li se posti na Vavedenje?

.

Na današnji praznik post je obavezan, jer Vavedenje uvek pada u vreme velikog Božićnog posta. Isto važi i za slavsku trpezu, a bez obzira u koji dan “padne”, dozvoljena je riba.

Današnji dan predskazuje vreme

Foto: Stig Alenas/Shutterstock
Foto: Stig Alenas/Shutterstock
.

Kao i kod drugih praznika, običaji za Vavedenje razlikuju se od kraja do kraja Srbije. Na primer, naši stari su prema vremenskim prilikama na određeni praznik prognozirali kakva nas godina čeka, pa tako i danas mnogi veruju da lepo vreme na Vavedenje najavljuje dobru letinu, kiša predskazuje rodnu godinu, i sasvim suprotno, jak vetar predviđa slab rod. S druge strane, ako bude hladno i sa snegom, možemo očekivati blagu zimu i toplu godinu.

Narodna verovanja i običaji na Vavedenje

.

Bogorodica se pre svega smatra zaštitnicom žena i porodilja, a razna narodna verovanja vezuju se za moć ikona na kojima je ona predstavljena.

Vavedenje se smatra tzv. usečnim danom, što znači da tog dana ne bi trebalo obavljati nikakve važnije poslove, sklapati ugovore, započinjati velike radove i slično. Takođe, važi pravilo da ne treba raditi po kući, prati, peglati...

U mnogim delovima Srbije žene koje nemaju decu odlaze u manastire i crkve, gde se mole Bogorodici da im pomogne da dobiju porod.

Vavedenje slave i stočari, koji mole Bogorodicu da im zaštiti stoku od zveri.

Po običaju, na Vavedenje prestaju svadbe sve do proleća.

U takovksom kraju nekada je bio običaj da se, okićene cvećem iz venčanih venaca i svečano obučene, posle službe u crkvi okupe sve mlade žene koje su se te jeseni udale.

U selima južnog Pomoravlja važi običaj da nerotkinje odlaze da prespavaju u manastir Crkovicu, kako bi im Bogorodica podarila mogućnost da imaju porod.

Molitva za Vavedenje Presvete Bogorodice

.

Na dan posvećen sećanju na Marijin ulazak u jerusalimski hram, izgovara se sledeća molitva:

Kome ću zavapiti, i kome ću u svojoj nevolji priteći, ako ne Tebi, Carice Nebesa?

Ko će čuti moj plač, i uzdahe moje primiti, ako ne Ti, Preneporočna, Nado hrišćana i Utočište nas, grešnika?

Ko će nas, osim Tebe, u nesrećama našim zaštititi? Usliši jecaje moje i prikloni uho Svoje ka meni, Vladičice i Majko Boga mojega!

Ne prezri onoga što traži Tvoju pomoć, i ne odbaci mene grešnog, Carice Nebeska! Nauči me da izvršavam volju Sina Tvojega i podari mi želju da svagda sledim Njegove zapovesti. Ne odstupaj od mene zbog mog roptanja u bolesti, radu i nedaćama, nego ostani Mati i Pokroviteljka meni, malodušnom, Carice moja Preblaga i Usrdna Zastupnice!

Svojim zastupanjem pokrij moja pregrešenja, zaštiti me od vidljivih i nevidljivih neprijatelja, umekšaj srca onih, što mi smišljaju zlo i zagrej ih ljubavlju Hristovom.

Meni pak nemoćnom podari Tvoju svemoćnu pomoć da pobedim svoje grešne navike kako bih, očišćen pokajanjem i sledeći vrlinski život, u zajedništvu sa svetom Crkvom proveo sve ostale dane mog zemnog tuđinovanja.

Stani ispred mene, Nado svih hrišćana, u času okončanja moga i ukrepi moju veru u teškom i samrtnom času.

Prilikom mog odlaska uznesi za mene, mnogogrešnog u ovom životu, Tvoje svemoćne molitve, da bi me Gospod opravdao i učinio pričasnikom Svojih beskonačnih radosti.

Amin!