Da li vam je SREBRO POTAMNELO? Evo kako da ga očistite!

Srebro je često izloženo suncu, kiši i drugim vremenskim uslovima, a budući da je jedan od najtraženijih metala među ljubiteljima nakita, donosimo savete kako da ga očistite kada potamni.

Izvor: Večernji.hr/Paula Brico  |  
Foto: 1jewelry/Shuttrstock
Foto: 1jewelry/Shuttrstock
.

U dodiru sa kožom, tokom znojenja ili bilo koje druge tečnosti, bilo da je to voda ili hemijska sredstva, srebro vremenom gubi sjaj i postaje tamnije, piše Better Homes & Gardens.

Budući da je vrednost srebra visoka, važno je da se potrudite da očistite srebro i vratite mu sjaj kad potamni. Najefikasniji način čišćenja srebra nakon što potamni je čišćenje sirćetom. Dovoljno je pripremiti posudu i napuniti je sa 2-3 decilitra sirćeta, u zavisnosti od veličine srebrnog predmeta koji želite da očistite. Zatim stavite srebro u posudu i ostavite ga da odstoji u sirćetu oko 20 minuta.

Da biste završili proces čišćenja srebra, dovoljno je da prebacite srebro iz sirćeta u prethodno zagrejanu vodu na kratko. Kada izvadite srebro iz tople vode, trebalo bi da blista, a crne mrlje sa površine nakita ili posuđa bi trebalo da budu potpuno uklonjene.

Na kraju, važno je istaći potrebu za redovnim ponavljanjem opisanog procesa čišćenja srebra, jer bez obzira na vaše higijenske navike i redovno čišćenje, svojstva srebra su takva da će uvek nakon određenog vremenskog perioda potamneti.