Da li možete da rešite NAJKRAĆI TEST INTELIGENCIJE NA SVETU? Manje od 20 ODSTO ljudi zna odgovore na sva pitanja!

Ova pitanja su zadala muke i studentima Harvarda i Jejla.

Izvor: stil  |  
Ilustracija; Foto: Radachynskyi Serhii/Shutterstock​
Ilustracija; Foto: Radachynskyi Serhii/Shutterstock​
.

Koliko ste zaista pametni? Test kognitivne refleksije (CRT), poznat i kao najkraći test inteligencije na svetu, tvrdi da su potrebna samo tri pitanja da bi se utvrdilo da li ste genije.

Kviz je 2005. godine razvio psiholog sa Prinstona Šejn Frederik, a on procenjuje vašu sposobnost da sporo i racionalno obrađujete informacije, umesto da donosite brze zaključke.

"Da biste uspeli u CRT-u, morate provesti vreme razmišljajući o svom odgovoru i preispitivati svoj intuitivni odgovor", objašnjava "IFL Sajens".

Pre nego što počnete sa ovom igrom za mozak, daćemo vam brz savet: Pitanja možda neće biti tako laka kao što se na prvi pogled čini. Studija iz 2005. pokazala je da studenti koji pohađaju neke od najprestižnijih univerziteta na svetu (uključujući Harvard i Jejl) nisu uspeli da tačno odgovore na sva tri ova pitanja; samo 17 odsto je dobilo savršen rezultat.

PITANJA:

1. Palica i lopta koštaju ukupno 1,10 dolara. Palica košta 1 dolar više od lopte. Koliko košta lopta?

2. Ako je 5 mašina potrebno 5 minuta da naprave 5 proizvoda, koliko bi vremena trebalo 100 mašina da naprave 100 proizvoda?

3. U jezeru se nalaze lokvanji. Ako je potrebno 48 dana da lokvanji pokriju celo jezero, koliko bi vremena bilo potrebno da lokvanji pokriju polovinu jezera?

Ilustracija; Foto: ESB Professional/Shutterstock
Ilustracija; Foto: ESB Professional/Shutterstock
.

.

ODGOVORI:

1. Pet centi. Ako ste mislili 10 centi, niste sami. Međutim, da je to slučaj, palica i lopta bi koštali 1,20 dolara, a ne 1,10 dolara. S druge strane, loptica od 5 centi i palica po ceni od 1,05 dolara (što je za 1 dolar više od 5 centi) ukupno bi koštali 1,10 dolara.

2. Pet minuta. Iako ste možda odgovorili 100 minuta, stvarno vreme je manje od toga. Pošto pitanje otkriva da bi bilo potrebno 5 minuta da 1 mašina napravi 1 proizvod, možete reći da bi takođe trebalo 5 minuta da 100 mašina napravi 100 proizvoda.

3. Četrdeset i sedam dana. U početku bi vam intuicija mogla reći da će trebati 24 dana. Ali zapamtite: pošto se površina jezera prekrivena lokvanjima udvostručuje svaki dan, deo koji pokriva polovinu jezera bi ga u potpunosti pokrio za samo jedan dodatni dan. Oduzmite jedan dan od 48 dana i šta dobijate? 47 dana.

Nadamo se da ste se zabavili. Nemojte brinuti ukoliko niste dali tačne odgovore, ovo sve je na kraju jedna igra za mozak.