Beba orangutana izgubila majku, pa sad grli samu sebe

Ženka orangutana Džos koja je nedavno spašena na Borneu ponaša se veoma neuobičajeno – grli samu sebe, udara glavom o zid, odbija dodir i neprestano je uplašena.

.

Međunarodna organizacija za zaštitu životinja na Borneu pružila je dom mladuncu koji je 5. januara spašen iz zatočeništva, ali ova ženka, uprkos tome što dobija adekvatnu negu, ispoljava jasne znake traume.
"Džos neprestano grli samu sebe jer joj nedostaju fizički kontakt i uteha koju bi trebalo da dobija od majke", ističe veterinar Žaklin Eng, koja pažljivo prati ponašanje ove bebe orangutana.
„Njen dosadašnji život je sigurno bio veoma traumatičan i stresan kada se ponaša na ovako neobičajen način. Životinje obično razvijaju stereotipsko ponašanje kao odbrambeni mehanizam i odgovor na stresnu situaciju. Naš tim nikada ranije nije video tako mladog orangutana kako pokazuje stereotipsko ponašanje poput ovog. Neopisivno je tužno posmatrati je jer takvo ponašanje mora da je odraz mentalne i emocionalne traume koju je mala Džos doživela.“
Eng ističe da su članovi organizacije pokušali da uteše Džos i drže je u naručju, ali je ona toliko uplašena da nije dozvoljavala da je iko dodirne.
Džos je, pre dolaska u prostorije Međunarodne organizacije za zaštitu životinja na Borneu bila kućni ljubimac čoveka po imenu Dahlan, koji je priznao da ju je kupio za 500.000 indonežanskih rupija jer mu je bilo žao male Džos. On je dodao da nije znao da je čuvanje orangutana kao kućnih ljubimaca zabranjeno zakonom. Džos je živela u kući s njim, njegovom suprugom i četvoro njihove dece, a na sajtu organizacije je istaknuto da je Džos najvjerovatnije tretirana kao igračka, što je bilo veoma stresno za jednu divlju životinju.
Organizacija je pre nekoliko dana objavila snimak Džosinog neuobičajenog ponašanja, a njen izvršni direktor Alan Najt istakao je da je ovaj video-zapis toliko uznemirujući da nije bio siguran treba li da ga objavi.
„Ali ovo je samo tužna stvarnost, to je ono što se događa orangutanima u Indoneziji“, rekao je. „Moguće je da je mala Džos videla kako brutalno ubijaju njenu majku pre nego što je izneta iz šume i prodata kao kućni ljubimac. Dovoljan je jedan pogled da u njoj vidite noćnu moru kroz koju je prošla tokom svog kratkog života.“

.

Izvor: b92.net