Zanimljivosti

Počinje 55. Sabor trubača u Guči

Pedesetpeti Sabor trubača u Guči počinje danas i trajaće do 9. avgusta, a organizatori na ovoj manifestaciji očekuju preko 500 hiljada gostiju.
03.08.2015. - 09:35h

Prema rečima domaćina ovogodišnje manifestacije Slobodana Jolovića, posetioci su počeli da pristižu sa svih strana.

"Iz inostranstva, za sada, su došli gosti iz Francuske, Rusije , Slovenije i Makedonije", rekao je on danas Tanjugu.

Jolović je najavio da će najveću trubačku feštu na Balkanu podizanjem saborske zastave, uz himnu manifestacije "Sa Ovčara i Kablara" kod spomenika trubaču svečano otvoriti ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Domaćin navodi da će Ljajić obići Muzej trube, kamp Turističke organizacije i lokaciju gde će biti izgrađen Dom trubača, pored hotela "As". Jolović je naglasio da će ove godine truba biti vraćena Guči, da neće biti turbo-folka i koncerata estradnih zvezda.

Prema njegovim rečima, nastupe će imati orkestri Dejana Petrovića, Dejana Lazarevića i Dejana Jevđića.

“Takođe, koncerte će održati Goran Bregović, Sanja Ilić Balkanika, Ekrem Mamitović, Marko Marković i Elvis Ajdinović ”, rekao je Jolović.

Guča je prestonica trube od 1961. godine, kada je prvi put održan Dragačevski sabor.

Jedan je od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala u Evropi, najznačajnijih kulturno-umetničkih događaja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara.

Dragačevski Sabor trubača u Guči našao se na internet stranici popularnog magazina „Nešnel džiografik“ (National Geographic) među 10 najbitnijih događaja u svetu.

Organizatori manifestacije su Centar za kulturu i sport u Guči i istoimena mesna zajednica, pokrovitelji su Vlada Srbije i opština Lučani, a najveću trubačku feštu pomažu i brojni sponzori.

Izvor: Tanjug