ZAŠTO GOOGLE DANAS baš OVAKO IZGLEDA?

Pročitajte u tekstu.

.

Danas je 270. rođendan Alesandra Volte. Na današnji dan 1745. godine rođen je italijanski fizičar Alesandro Volta koji je, izučavajući elektricitet, pronašao elektrofor, galvanski element, bateriju galvanskih elemenata (Voltin stub).

Po njemu su mnogi pojmovi u fizici dobili ime - volt (oznaka V), voltamper (oznaka VA), Voltin luk.

Aleksandra Voltu su roditelji poslali na školovanje sa ciljem da postane advokat. Ali Volta se ipak više interesovao za električne pojave, kojima je bio i više nego oduševljen.
Godine 1774. postao je profesor u svom rodnom gradu Komo (Italija). Pored elektriciteta, posvetio se i hemiji gasova, pa je tako otkrio i gas meatn.

Volta je bio uglednog roda, kao patricij grada Komo na obali istoimenog jezera. Međutim, Napoleon ga je kasnije još više uzdigao dodelivši mu titulu grofa 1810. godine.

Alesandro Volta time je postao grof Kraljevine Italije (to je bila Napoleonova država koju je osnovao u severnoj Italiji paralelno sa Francuskim Carstvom).

Zanimljivo je da je grof Alesandro Volta bio i senator te iste Napoleonove Kraljevine. Bio je ujedno i vitez francuske Legije časti, kao i vitez Reda Gvozdene krune.

Preminuo je 5. marta 1827. godine i sahranjen je u gradu Komo, gde se danas nalazi muzej posvećen njemu “Templo Voltiano”, u kome se čuvaju njegove beleške i njegovi instrumenti.

Do uvođenja evra, na italijanskoj novčanici od 10 000 lira nalazio se njegov lik…

Izvor: dnevno.ra