Kako je pas Džordž izvukao gazdu iz pakla droge i prosjačenja...

Džon Dolan iz Londona bio je alkoholičar i narkoman, bez krova nad glavom. Ipak, imao je dve velike ljubavi, koje su mu preokrenule život.

.

Da je Čarls Dikens danas živ, sasvim je izvesno da bi Džon Dolan bio junak jednog od njegovih romana. Dok je kao Oliver Tvist prosjačio na ulici i živeo od milostinje, Dolan se stideo situacije u koju su ga doveli alkohol, droga i kriminal. Potucajući se po, za njega sumornim, londonskim ulicama, Džon nije ni slutio da će mu se život naglavačke okrenuti u samo jednom danu!

Njegov život obasjala je jedina svetla tačka - pas Džordž kog mu je poklonila prijateljica sa ulice. I kada je Džordž stigao u njegov život, Džon se latio pera... Ljubav prema umetnosti i ljubav prema vernom psu, čije je portrete voleo da crta, izbavili su ga iz bede. Džon Dolan je ubijao vreme skiciranjem crteža svog mezimca skrivenog u gradskim scenama, u različitim položajima i u različitim situacijama. Iako nije imao gotovo ništa, sa najboljim prijateljem delio je sve, a pre svega inspiraciju.

U početku je nameravao da prodaje svoja dela za sitniš, kako bi mogao da kupi nešto za jelo. Vreme je

prolazilo, a Džonova umetnička dela privukla su veliku pažnju i dobila publiku, dospevši čak i u lokalne novine. Zahvaljujući Džonovom talentu koji ga je proslavio, Džon i Džordž sada konačno mogu da prišušte krov nad glavom. Svoje crteže ovaj duo će moći da izloži u jednoj galeriji, a umetnika je u međuvremenu kontaktirao i jedan menadžer uličnih umetnika Londona! Prva izložba je, naravno, nazvana "Džon i Džordž".

„Razvoj njihove umetnosti je bio vrtoglav, a čitava izložba je rasprodata“, rekao je menadžer Ričard Hauard Grifin.

Dolan, konačno oslobođen okova droge i alkohola, uveliko radi na novim crtežima, uz veliku podršku svog drugara, koji će mu i dalje služiti kao glavna inspiracija. Osim toga, umetnik je napisao i dirljivu knjigu o tome kako je Džordž promenio njegov život.

- Džordž je u početku bio prepadnut, nije voleo mačke, a u ljude nije imao poverenje. Ja sam imao sve vreme ovog sveta i odlučio sam da mu pružim vaspitanje kakvo zaslužuje, da bi konačno postao srećna kuca.