Insekti i seks

U životinjskom svetu momenat reprodukcije često je privlačio pažnju brojnih istraživača i naučnika, tako da se još uvek ne zna da li životinje parenje obavljaju nagonski što je opšta tvrdnja ili to rade iz ljubavi...

.

Bilo kako bilo, insekti su u tom smilu daleko uznapredovali tako da se njihov ljubavni zov često, gledano očima običnog čoveka graniči sa bizarnošću a mnoga parenja se završavaju i fatalno. Evo stoga u sledećim redovima kraćeg osvrta na njihovu reprodukciju. Tako recimo ženka izvesne grupe insekata koje žive u zemljištu, prilikom parenja uhvati mužjaka za pipke i udara ga o zemlju, opisujući pun krug oko sebe. Jadnom mužjaku ne samo što se zavrti u glavi, već mu tom prilikom poispadaju sparmatozoidi. Ženka ga tada odbaci a preko njih položi jajašca kako bi se obavila takozvana spoljašnja oplodnja.

Svima nama dobro poznata bogomoljka latinskog naziva Manthis religioza, nakon parenja pojede mužjaka. Ona ga prosto mora pojseti kako bi varenjem njegovog tela izvukla neophodne materije koje pospešuju bolju oplodnju jajnih ćelija. Inače bogomoljke često mogu da se pretvore u cvet orhideje čak i da mirišu kao orhideja, kako bi privukle insekte koje opet pojedu. O svicima ima puno dirljivih bajki. Međutim, gledano iz drugog ugla ženke svitaca nisu ni najmanje nežne i ženstvene. Kada dođe vreme parenja, ove ženke se zakače za grane i počnu sa emitovanjem svetlosti određene boje. Mužjaci kada uoče ovaj ljubavni signal, pojure ne znajući da će izgubiti svoj život. Oni bivaju usmrćeni i pojedeni a ženke nakon toga počnu sa emitovanjem druge svetlosti koja privlači prave mužjake, pa ljubavni čin može da počne. Ali, ovoga puta se sve završava kao u bajci živeli su srećno i zadovoljno do kraja života. Iz priloženog se vidi da ženke u svetu insekata nisu ni najmanje nežne ni umiljate, doduše mali ih je broj. Međutim, mužjaci često bivaju pravi džentlmeni ali o tome u sledećem broju.

Izvor: Časopis "Domaćin"

Emisiju domaćin možete da pogledate ovde: DOMAĆIN

Saznajte i: Šta radite kada vam se mačka popne na glavu?