Istraživanje potvrdilo: Postoji naučno objašnjenje zašto deca ne vole brokoli

Možda je došlo vreme da prestanemo da forsiramo decu da jedu kupus, kelj, brokoli, karfiol...

Deca često ne vole brokoli, foto: New Africa/Shutterstock
Deca često ne vole brokoli, foto: New Africa/Shutterstock
.

Nedavno istraživanje australijske naučne agencije utvrdilo je da postoji naučni razlog zbog kojeg deca ne vole da jedu brokoli. Kao uzrok ono navodi bakterija u ustima koje u kombinaciji sa enzimima zeljastog povrća proizvode neprijatan miris.

Dakle, nije u pitanju samo to što su izbirljivi, a često to nisu samo dece, već i veliki broj odraslih. Takođe, studija je pokazala da se u grupu povrća koju mnogi ne vole ubrajaju i karfiol, kelj i kupus.

Enzimi iz ovog povrća i iz bakterije koje se nalaze u ljudskoj pljuvački mogu da proizvedu neprijatne mirise u ustima. Odrasli vremenom mogu da se priviknu na ovaj ukus, pa nije isključeno da ako ga ne jedu kao deca neće početi da ga jedu kad odrasu, Klix.ba.

- Interakcije između zeljastog povrća i ljudske pljuvačke mogu uticati na razvoj mirisa u ustima, što se pak može povezati sa individualnom percepcijom i sviđanjem - rekli su naučnici.

Druge istraživačke grupe otkrile su značajne veze između pljuvačnog mikrobioma roditelja i dece, posebno majki i dece.

Prema naučnicima, zeljasto povrće sadrži spoj koji proizvodi snažan, sumporovit miris, koji kod mnogih izaziva gađenje. Upravo to je jedan od razloga zbog kojih deca odbijaju da pojedu čak i zalogaj ovog zdravog zelenog povrća.