Zbog čega se bumerang vraća?

Nakon što su ljudi između dvadeset i trideset hiljada godina koristili bumerang koji se ne vraća, neko mu je dao nov izgled i nov način letenja. Kako on funkcioniše?

bumerang, foto: MarTata/Shutterstock
bumerang, foto: MarTata/Shutterstock
.

Pripadnici ljudske vrste služe se bumerangom daleko duže nego što smo mislili, desetinama hiljada godina.

Najstariji pronađen primerak napravljen je od mamutove kosti, a zanimljivo je da je bumerang najpre korišćen za lov. Ovo neobično oružje, koje je u tome trenutku pravljeno tako da se ne vraća onome ko ga je bacio, omogućavalo je lovcu da napadne svoj plen sa velike udaljenosti. Naravno, na taj način su ulovljene mahom sitnije životinje, a on se i danas upotrebljava za lov na ptice, piše tuzlanski.ba.

Veruje se da je bumerang ovakav kakav danas imamo priliku da vidimo i koristimo za igru nastao slučajno – neko je izrezbario bumerang pogrešnog oblika. Ovakav alat vratio se onome ko ga je bacio i tako se rodila jedan od najmisterioznijih i najzanimljivijih koji je napravila ljudska ruka.

Međutim, zašto se on vraća?

“Krila” bumeranga, odnosno njegovi kraci oblikovani su kao krila aviona. Ravna su na dnu i precizno zaobljena na vrhu, zahvaljujući čemu se vazduh “uvija”, a pritisak je niži iznad bumeranga nego ispod njega.

Naravno, svako ko je ikada bacio bumerang zna da nije sve u obliku, već je važno i kako se on baca. Trebalo bi ga baciti vertikalno, držeči ga za jedno krilo, dok je drugo upereno na gore, a središte bumeranga usmereno ka vama.

On se u letu okreće u vazduhu tako da mu se krilo koje je iznad pomera brže od onog koje leti niže. Razlika u pritisku krila na vazduh stvara moment sile, koja dalje blago nagiba ravan rotacije. Bumerang se okreće oko svoje ose, pa podizanje je veće u gornjem položaju rotacije.

Rezultat: putanja se krivi. Ovo je u fizici poznato kao žiroskopska precesija.

Ukoliko se baci pravilno, do obrutne sile će neminovno doći i ona će biti konstantna tokom kratkog leta bumeranga i njegovog momenta impulsa (ugaonog momenta), pa će bumerang leteti “kupoliko”. Dakle, neizbežno je da se vrati onome ko ga je bacio.