Zanimljivosti

Danas slavimo Svetog Iliju Gromovnika: Dan započnite kašičicom meda, klonite se JEDNE STVARI kako ne biste naljutili ovog sveca

Pravoslavna crkva i njeni vernici 2. avgusta proslavljaju veliki praznik i crveno slovo, praznik Svetog Ilije. Za Svetog Iliju se kaže da je nepokolebljivi svetac, jer svojim gromovima prži i pali svakog grešnika bez mogućnosti iskupljenja greha.

02.08.2021. - 08:15h
Sveti Ilija Gromovik
Sveti Ilija Gromovikfoto: Zvonimir Atletic/Shutterstock

Ilija je rođen u Tesvitu u Izraelu, u 9. veku pre Hrista (816. godine). Zbog mesta u kojem je rođen, prozvali su ga Ilija Tesvićanin. Prema predanju, kad se Ilija rodio, njegov otac Savah video je anđele Božje oko deteta, kako ognjem dete povijaju i plamen mu daju da jede. To je bilo predskazanje Ilijinog plamenog karaktera i njegove Bogom dane ognjene sile.

Svu mladost svoju proveo je u molitvi, povlačeći se često u pustinju, da u tišini razmišlja i moli se.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Stara narodna poslovica kaže: "Od Svetog Ilije sunce sve milije", što znači da se od današnjeg dana vreme menja i da je od leta ostalo veoma malo.

Prema predanju običaji nalažu da na Svetog Iliju jedete med kako biste bili zdravi, a majke obavezno da deci namažu obraze medom kako bi cele godine deca bila čila i vesela.

Veruje se da se Sveti Ilija plamenim kočijama vazneo na nebo, pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama. Poznata je i scena sa Svetim Ilijom u pećini, u koju se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Predanje kaže i da će se Sveti Ilija Gromovnik vratiti pred kraj sveta, kako bi zaustavio Antihrista.

Više o običajima vezanim za ovaj veliki praznik pogledajte u video-prilogu.

Izvor: Stil / Prva