NAUČITE I VI DA GLEDATE U DLAN! Prvo pogledajte šta je zapisano na vašim rukama...

Poznata je kao hiromantija, veština proricanja sudbine iz dlana, stara je hiljade godina i bez obzira na njeno godište koristi se i danas.

dlanovi, foto: Depositphotos/stevanovicigor
dlanovi, foto: Depositphotos/stevanovicigor
.

Za razliku od nekih drugih veština proricanja sudbine, interpretacija ili tumačenje dlana zavisi od različitih škola hiromantije koje su nicale širom sveta kroz istoriju.

Tome dodajte i činjenicu da je vrlo malo dokaza koji potvrđuju preciznost hiromantije, jasno je videti zašto akademski krugovi ovu umetnost stavljaju u kategoriju pseudonauke, piše aura.ba.

Vrste ruku

Tumačenjem linija na dlanu kao i samog izgleda dlana, hiromantičari su navodno sposobni da procene čovekov karakter ili zavire u njegovu budućnost. Linije na dlanu se gledaju kako bi se utvrdilo njihovo značenje na osnovu veličine, kvalitete, i preseka.

Ponekad se tumačenje dlana proširii i na prste, fleksibilnost zglobova, obeležja na rukama, i ostalo. Čak i oblik šake može odrediti čovekovu sudbinu, a oni se dele na jednu od četiri grupe:

Zemljane ruke – četvrtastog oblika i imaju kratke prste.

Vazdušne ruke – imaju četvrtaste dlanove i duge prste.

Vatrene ruke – imaju pravougaone dlanove i kratke prste i pripadaju ambicioznim, nemirnim i energičnim ljudima.

Vodene ruke – imaju pravougaone dlanove i duge prste.

Tumačenje linija

Prilikom čitanja linija potrebno je posvetiti pažnju njihovoj punini, ispresecanosti, račvanju i drugim znacima.

Linija života – ishodište joj je ispod Jupiterovog brega, a proteže se do Venerina. Dugačka i neprekinuta označava dug i srećan život, a prekidi loša razdoblja, bolest i u nekim slučajevima smrt.

Ispresijecana linija znak je teškog života popraćenog problemima sa zdravljem, dok jaka linija označava snažnu i temperamentnu osobu. Suprotno uvreženom mišljenju, dužina ove linije ne sugeriše dužinu života, već njegov kvalitet.

Linija glave – nalazi se u sredini dlana; počinje između palca i kažiprsta, a završava između Marsovog i Mesečevog brega. Odražava karakter, volju i životne poglede.

Ako je duga i čista, radi se o samopouzdanoj, inteligentnoj i snažnoj osobi, dok isprekidanost ove linije ukazuje na prevrtljivost i nestabilnost.

Duga linija, koja ide do kraja dlana, ukazuje na dug život, a kratka govori o materijalističkoj naravi osobe. Slaba linija ukazuje na nedostatak koncentracije i slabe mentalne sposobnosti, a ravna linija na analitične i intuitivne osobe. Prekidi ove linije mogu upućivati na mentalne probleme ili fizičke povrede glave.

Linija srca – početak joj je na Jupiterovom bregu, a kraj ispod Merkurovog. Ova linija govori o ljubavi, braku i porodici. Ako je duga i neprekinuta, osoba će imati sretan brak, no ako se grana prema liniji života tada bi emotivni aspekt života osobe mogao snažno uticati na njen život. Slabo izražena linija srca upućuje na emocionalnu nestabilnost i problem uspostavljanja komunikacije s drugim ljudima.

Linija sreće – ne nalazi se kod svih ljudi na istom mestu. Može započinjati od Marsovog ili Mesečevog brega, iz korena ruke ili iz linije života. Njeno značenje zavisi od kraja (ako počinje u području Venerinog brega ukazuje na sreću u ljubavi, a ako počinje od Marsovog brega upućuje na ambicioznost).

Linija zdravlja – započinje od linije života, prolazi pored Marsovog i Mesečevog brega, a ponekad završava ispod Merkurovog brega. Obično je slabo naglašena i nejasna, što se tumači kao loš znak.

Zabranjena umetnost

Iako se hiromantija praktikuje širom sveta, najčešće se koristila na području Evroazije, pogotovo u Indiji, Nepalu, Tibetu, Kini, Perziji, Babilonu, Sumeru, Mezopotamiji. Mnogi veruju da hiromantija korene vuče iz drevne Indije odakle se i proširila. Posebno je bila popularna i u drevnoj Grčkoj.

U Srednjem veku hiromantiju su koristili lovci na veštice, koji su nejednaku pigmentaciju na koži dlana tumačili kao znak pakta sa đavolom. Katolička crkva je naravno učinila svoje kako bi ugasila ovo “pagansko praznoverje”.

Za vreme renesanse, hiromantija je ponovo hrabro zakoračila u magijski svet, ali je i dalje bila označena kao “zabranjena umetnost”.