Zanimljivosti

Entomolog Met Berton savetuje da ne ubijamo paukove: Nije stvar u sujeverju i novcu!

Verovatno niste ni svesni da su vas upravo ova stvorenja spasila zaraznih bolesti mnogo puta

21.09.2019. - 16:00h
Pauk
Paukfoto: Depositphotos/yarosand75

Kod nas je rasprostranjeno verovanje da paukove ne treba ubijati jer "donose novac u dom u kojem se nastane", ali većina ljudi ipak ih ubija.

Entomolog Met Berton savetuje da ih ne ubijate, ali ne zbog sujeverja, već iz drugih, mnogo realnijih i važnijih razloga.

"Paukovi su važan deo prirode i ekosistema, kao i drugi insekti. U domove ulaze slučajno ili na kratko, da se zaštite, dok neke vrste prosto vole toplotu i teže da pronađu dom za sebe u vašem domu, gde će živeti i razmnožavati se.

"Većina paukova koje možete da vidite u svojoj kući bezopasni su i ne napadaju. Možda vam čak i čine uslugu, jedući druge štetočine, čak i druge paukove i komarce.

Moje kolege i ja sproveli smo malo istraživanje u 50 kuća kako bismo videli koji paukovi žive u domovima. Nije bilo kuće u kojoj nije bilo pauka, a pretežno su to dve vrste - podrumski pauk (Pholcidae) i teridide pauk.

Iako su oni spadaju u predatore koji jedu sve što uhvate, fokusiraju se na duge insekte koji su štetni po ljude, poput komaraca koji mogu biti nosioci opasnih zaraznih bolesti. Pletu mreže u koje se hvataju drugi insekti i oslobađaju vas drugih malih napasti.

Prirodno je plašiti se pauka

Imaju puno nogu i najveći broj vrsta su otrovne, ali većina njih ima previše slab otrov da bi naštetili čoveku. Zubi većine paukova nisu dovoljno veliki ni snažni da probodu ljudsku kožu.

Čak i entomolozi se plaše paukova. Poznajem nekoliko kolega koji su uspeli da prevaziđu svoju fobiju radeći svakodnevno sa ovim fascinantnim stvorenjima. Ako su oni mogli, možete i vi!

Zapamtite - paukovi ne dolaze da naštete vama, oni zapravo izbegavaju ljude, veća smo pretnja mi njima. Ujedi paukova izizeno su retki, a broj opasnih vrsta je mali, poput crne udovice i smeđeg pustinjaka. Oni jesu opasni, ali su njihovi ujedi izuzetno retki.

Ako baš ne možete da podnesete pauka u kući, stanu, garaži ili gde ste ga već primetili, umesto da ga sravnite sa zemljom kao što je obično slučaj, oslobodite ga i pustite napolje. On će već pronaći sebi drugo mesto.

Zapamtite i da ne postoji prostorija u kojoj nema nijednog pauka. Čak iako ih ne vidite, tu su oni negde, verujte mi", rekao je dr Met Berton.

Izvor: stil