Zanimljivosti

"A Weill Ago" elektroakustički kabare inpirisan muzikom Kurta Vajla u petak 4. maja u Novom Sadu

Elektroakustički kabare "A Weill ago" biće premijerno izveden u Novom Sadu u Kulturnom centru Lab u petak 4. maja u 21.00. Muzika Kurta Vajla i Ane Gnjatović.
03.05.2018. - 08:52h
Foto promo
Foto promo

A Weill Ago je performans za sopran, klavir i elektroniku inspirisan ličnošću i muzikom Kurta Vajla. Njegov uzbudljiv odnos sa suprugom, pevačicom i glumicom Lote Lenjom, i danas intrigira. Sastavljali su se i rastavljali, dva puta bili u braku, zajedno bežali od aždaja i osvajali nove svetove. On joj je pisao savršene pesme, ona ih čudesno izvodila još 30 godina (i tri do četiri muža) posle njegove smrti. Njihova ljubav, romantična i dramatična, plamtela je u doba ratova, revolucija i prevrata.

Vajlove pesme, ali i glasovi Lote Lenja, Bertolda Brehta, Džemsa Džojsa... zvuci detinjstva i zvuci rata, arhivski snimci i lična istorija, javljaju se, prelamaju i naslojavaju kroz pevane, govorene, snimljene i semplovane odlomke. Tako izgrađen elektroakustički sloj Ane Gnjatović kontekstualizuje i komentariše Vajlove pesme koje sopran Tijana Đuričić izvodi uz klavirsku pratnju Milivoja Veljića. Zajedno, ova dva sloja sklapaju kabaretski gorko-sladak zvučni narativ o umetnosti i odgovornosti.

Svojevrsna antiratna ljubavna priča ubedljivim atmosferama, evocirajućim video slojem i upijajućim kontrastima akustičnog i elektronskog dodiruje slušaoce raznovrsnih senzibiliteta.

Pesme Kurta Vajla:
Speak Low (Ogden Nash)
Je ne t' aime pas (Maurice Magre)
Es regnet (Jean Cocteau)
Der Abschiedsbrief (Erich Kästner)
Complainte de la Seine (Maurice Magre)
Und Was Bekam Des Soldaten Weib? (B. Brecht)
Youkali (Roger Fernay)

Zvučni arhiv:
Kurt Weill
Lotte Lenya
Bertolt Brecht
Danilo Kiš
Robert Schumann
Filippo Tommaso Marinetti
James Joyce
Ana Gnjatović

Izvode:
Tijana Đuričić, sopran / tijanadjuricic.com
Ana Gnjatović, glas, elektronika i video / anagnjatovic.com
Milivoje Veljić, klavir / shakeandspear.com

Detalji: www.facebook.com/events/1681765361931255/