Roba Birna je ujeo mrežasti piton nakon što je ušao kroz prozor njegove sobe u selu Bišopstouk u Hempširu, objavio je "Gardijan".

Birn (61), penzionisani radnik gasne industrije, rekao je da se piton povukao nakon što ga je ujeo i da su zmiju zatim uhvatile ekipe hitnih službi. Birn je rekao da je zabrinut jer razmišlja o tome da njegova dvogodišnja unuka ne bi preživela napad pitona da je nju napao. Istakao je da samo potpuno neodgovorni ljudi mogu da puste svoje kućne ljubimce zmije da budu na slobodi.

Birn je pisao vladi Velike Britanije tražeći da uvede više kontrole nad pitonima kućnim ljubimcima. O pitonu sada brinu u Nacionalnom centru za zaštitu reptila (NCRV) u Tonbridžu u Kentu.

Direktor NCRV-a Kris Njuman rekao je da je veoma neobično za mrežaste pitone, koji su poreklom iz južne i jugoistočne Azije, da su na slobodi u Velikoj Britaniji. Njuman je istakao da ima mnogo zmija koje su pobegle, ali da se veoma retko dešava da to budu mrežasti pitoni. Ukoliko se ne javi vlasnik, piton će biti ponovo udomljen. Veruje se da u Velikoj Britaniji ima oko tri miliona zmija koje se drže kao kućni ljubimci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.