Ova agencija je saopštila da su uzorci urina prikupljeni od Evropljana u nekoliko zemalja otkrili da izloženost BPA ostaje "znatno iznad prihvatljivog nivoa zdravstvene bezbednosti" i da predstavlja potencijalni rizik za milione ljudi.

Koristi se u plastičnim i metalnim posudama, flašama za vodu...

BPA, koja se koristi u plastičnim i metalnim posudama za hranu, bocama za višekratnu upotrebu i cevima za vodu za piće, čak i u malim dozama može oslabiti imuni sistem, navodi agencija.

Hemikalija BPA kod ljudi može izazvati uključuju neplodnost i alergijske reakcije na koži.

Bisfenol A i još dva bisfenola koja se koriste kao zamena za BPA izmereni su u urinu 2.756 odraslih osoba iz 11 zemalja: Hrvatske, Češke, Danske, Francuske, Finske, Nemačke, Islanda, Luksemburga, Poljske, Portugala i Švajcarske.

"Mnogo rasprostranjeniji zdravstveni rizik nego što se mislilo“

"Nivo prekoračenja varirao je između 71 odsto i 100 odsto“, saopštila je EEA sa sedištem u Kopenhagenu za 11 zemalja.

"Zahvaljujući revolucionarnom istraživačkom projektu EU za biomonitoring ljudi, možemo videti da bisfenol A predstavlja mnogo rasprostranjeniji rizik po naše zdravlje nego što se ranije mislilo“, rekla je izvršna direktorka EEA Leena Ila-Mononen.

"Moramo ozbiljno shvatiti rezultate ovog istraživanja i preduzeti više akcija na nivou EU kako bismo ograničili izloženost hemikalijama koje predstavljaju rizik po zdravlje Evropljana“, dodala je ona.

BPA je godinama zabranjen u plastičnim bocama i ambalaži koja sadrži hranu za bebe i malu decu u EU. U februaru 2018. blok je takođe uveo stroža ograničenja za BPA u svim materijalima u kontaktu sa hranom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.