Odmah ga isključite i počnite da sušite

Prva stvar koju treba da uradite je da je izvadite iz vode što je pre moguće. Odmah ga isključite, a zatim obrišite suvom krpom. Dok je primamljivo da ga uključite i vidite da li sve funkcioniše, uzdržite se. Možete ga dodatno oštetiti. Dakle, držite ga isključenim dok se ne osuši.

Ako vaš uređaj to dozvoljava, uklonite bateriju. Uklonite i SIM karticu.

Lagano protresite telefon tako da voda izađe iz svih otvora, kao što su onaj za slušalice i onaj za punjenje. Nastavite da ga brišete. Nemojte koristiti sprej za izduvavanje jer ako niste 100% sigurni šta radite, mogli biste da naterate vodu dublje u telefon.

Ostavite mobilni telefon na prozračnom mestu 24-48 sati, savetuje Angi. Nemojte ga uključivati ili puniti tokom ovog vremena. Uverite se da su svi otvori otvoreni, odnosno da je moguć protok vazduha, kao i odliv vode. Za ovo ćete morati da položite mobilni telefon pod uglom. Posle nekoliko sati primetićete kako voda polako izlazi.

Ni u kom slučaju ga ne stavljajte u pirinač, kako ne biste naneli još veću štetu. Apple je nedavno upozorio na opasnosti ove prakse, prenosi Index. Ako ne radi, pozovite servis

Nakon 48 sati, slobodno proverite stanje mobilnog telefona. Da li se normalno uključuje, da li se može puniti, da li je kamera u redu, da li rade slušalice itd. Ako nešto od navedenog nije u redu, obratite se servisu. Cena popravke zavisiće od oštećenja uređaja i od toga koje delove treba zameniti.

U svakom slučaju, savetujemo vam da ga bar odnesete na pregled, koji je u mnogim servisima besplatan. Znaćete na čemu ste i izbeći ćete moguća iznenađenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.