Reč je o puštanju leptira na venčanjima, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama. Insekti, za koje se veruje da su simbol novih početaka i novog života, postali su popularan izbor za mnoge parove i njihov "poseban dan", služeći kao zamena za konfete. Leptiri se čuvaju u kutiji za "masovno puštanje" ili čak u pojedinačnoj koverti ponekad, a kada se to zatraži, bacaju se u vazduh radi zabave.

Međutim, realnost je da oni retko preživljavaju. U mnogim slučajevima, krilati insekti uginu pre samog događaja, a stručnjaci pozivaju da se ova praksa, zbog toga, zabrani.

Na društvenim mrežama pokrenuta je debata kada je buduća mlada pokrenula tu temu. Objavom u Fejsbuk grupi namenjenoj za planiranje vjenčanja pitala je šta drugi misle o ovom "lepom" trendu, ali je ubrzo naišla na negativan odgovor.

"Ovo je verovatno jedna od najokrutnijih ideja za venčanje koje sam do sada video", "Ovo bi trebalo da se zabrani zakonom", samo su neki od komentara na njeno pitanje.

Profesor Endru sa Univerziteta "Southern Cross" složio se da je trend čudan i problematičan ne samo za sigurnost insekata, već i za životnu sredinu, a oglašavali su se i iz drugih organizacija navodeći da se ova praksa treba zabraniti.

Postoje stotine kompanija u SAD-u koje nude ovu uslugu, a cene su od 50 dolara za 12 leptira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.