Cimet (Cinnnamomum verum) je zimzeleno drvo, visine 5–15 metara, koje potiče sa Cejlona (Šri Lanka) i pominje se kao začin još od 2800. godina pre nove ere. Najviše se gaji, pored Šri Lanke, u Kini, Indiji i Indoneziji. Kod nas se koristi kao prah ili kao kora od drveta. U prošlosti je u evropskim zemljama cimeta bilo u malim količinama, pa je bio veoma skup. Iako su slični po sastavu, postoji "kineski cimet" i "cejlonski cimet".

Lekovita svojstva
Cimet ima značajno antioksidansko dejstvo, pomaže varenju hrane, sadrži hranljive materije i lekovite sastojake: biljna vlakna, vosak, gvožđe, kalcijum, mangan, metalhidroksid-halkon-polimer (mhcp), minerale, tanine. Do sada je na osnovu ispitivanja naučnika ustanovljen veliki broj lekovitih osobina cimeta protiv sledećih bolesti i tegoba: alergijski rhinitis, arthritis, bolesti zuba i usne duplje, bolovi u želucu, vaginalne infekcije, virusne infekcije, gastritis, giht, glavobolja, gljivične i bakterijske infekcije gojaznost, grčevi, gubitak apetita, gubitak kose, gubitak polnog nagona, dermatitis, dijabetes, impotencija, infekcije bešike, iscrpljenost i umor, kandida, karcinom debelog creva, kiselina u želucu, kožne bolesti tela glave i problemi sa kosom, loša cirkulacija, loše pamćenje, malaksalost, malokrvnost, menstrualne tegobe i krvarenje, mučnina, nadražena creva i nadimanje, neke vrste raka, nervna napetost, otvorene rane, posekotine i ogrebotine, povišen nivo holesterola i triglicerida, povraćanje, postporođajni problem, problemi sa varenjem i zatvor, problemi s varenjem i dijareja, problemi sa živcima, problemi sa žučnom kesom, problemi sa jetrom, problemi sa mokrenjem i mokraćnim kanalima, sve vrste bolova, stres, ujedi i ubodi insekata.

Lekovito je i cimetovo vino (vino začinjeno cimetom). I mešavina meda i cimeta ima veoma lekovite osobine. Cimet je antiseptik, tako da se čajem od cimeta mogu ispirati posekotine i ogrebotine. Cimet ubrzava disanje i rad srca, a time utiče na povećanje temperature tela i samim tim ubrzava sagorevanje masti. Interesantno je da cimet poboljšava i vizuelno pamćenje i brzinu reagovanja, razvijajući pozitivnu energiju. Kod dijabetesa cimet pomaže boljem iskorišćenju insulina. Novijim istraživanjima ustanovljeno je da poboljšava tzv. glukozni metabolizam oko dvadeset puta.

Velika prednost cimeta je u tome što je jeftin i dostupan, može se kupiti u gotovo svakoj prodavnici prehrambene robe. U ishrani i kao začin koriste se cimetovi štapići. Zbog svog antibakterijskog i antigljivičnog dejstva, koristi se i za zaštitu hrane od kvarenja. Pored ishrane, cimet se koristi i u kozmetici. Žvake sa ukusom cimeta upotrebljavaju se protiv neprijatnog zadaha. Cimetovo ulje koristi se za mazanje pojedinih delova tela ili u aromaterapiji, dok se cimetovi štapići (kora) ili prah koriste kao začin ili lekoviti dodatak jelima.

Na osnovu navedenog može se zaključiti da cimet treba koristiti u ishrani ne samo kao začin već i kao lek. Naravno, pošto se radi o začinu, ne treba preterivati, veće dnevne doze cimeta nisu preporučljive. Ulje na bazi cimeta ne preporučuje se trudnicama.

Izvor: Recepti za kolače

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.