Počinje prodaja ulaznica za 17. Beogradski festival igre u Beogradskom dramskom pozorištu!

Od petka, 13. septembra počinje prodaja ulaznica za predstave koje će se u okviru 17. Beogradskog festivala igre izvoditi na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni pozorišta, dok će na sajtu Festivala biti dostupne uz poseban, pretprodajni popust. U Beogradskom dramskom pozorištu, nastupiće trupe iz Argentine, SAD, Izraela i Belgije.

PR
Sedamnaesti Beogradski festival igre od 21. marta - 12. aprila, foto: promo
Sedamnaesti Beogradski festival igre od 21. marta - 12. aprila, foto: promo
.

26. mart, 20h

Un Poyo Rojo, Buenos Ajres

Predstavu koju su kritičari opisali kao “najbolju od najbolje fizičke komedije”, zavredeo je i nagradu publike upravo završenog Bijenala igre u Veneciji. Zanimljiv spoj umetničke igre, sporta, nesvakidašnjeg humora, akrobatike i seksualnosti, čini predstavu “Un Poyo Rojo” po kojoj je mlada argentinska trupa dobila i svoje ime. Komad koristi govor tela za istraživanje granica savremenog izraza, kroz naizgled običan pokret, a zatim i neverovatne naknadne interpretacije u formi provokacije i poziva da se iskreno nasmejemo.

28. mart, 20h

Kompanija Inbal Pinto, Tel Aviv

“Fuga” je zajednički rad koreografkinje Inbal Pinto i kompozitorke Maje Belsicman, komad koji se bavi rekonstrukcijom prethodnih života, prohujalih događaja, izumrlih svetova i nestalih likova. Praznina koja ostaje za njima, ispunjena je isprekidanim mislima i krugovima jeke koja na tren oživi zaboravljena, ali neizbrisiva iskustva. „Rukopis Inbal Pinto je posebnog senzibiliteta, topline i likovnosti, pa ostavlja publiku nepodeljenom, jer se jednostavno mora voleti“ (New York Times).

1. april, 20h

Voetvolk, Antverpen

Govor može biti moćno oružje. Tokom vekova on je oduševljavao nebrojane mase i terao ljude na akciju, u cilju boljih ili gorih rešenja. Isključivo snagom reči, pokrenute su revolucije i započeli ratovi. Ali govor ne samo da oduševljava slušaoce, već često i samog govornika vodi u stanje transa… U komadu “Biće sve gore i gore i gore, prijatelju”, slavna igračica Lisbet Gruve svojom igrom prenosi trans jedne političke besede. Na početku je reč smirena i prijateljska, ali iz želje govornika za ubeđivanjem, raste očaj koji otkriva nasilje… Lisbet Gruve je svetskoj publici poznata kao muza Jana Fabra, igračica za koju su kreirani neki od njegovih najprepoznatljivijih radova.

4. april, 20h

Džejson Samjuels Smit i Divine Rhytam Productions

“Nikada nećete pogrešiti ako odaberete predstavu apsolutnih brodvejskih step šampiona, kao što su Semjuels Smit, Derik K. Grant i Dormišija... Kombinacija te trostruke sonične pretnje i intimnosti je fascinantna… U pitanju je jedan od najkompletnijih nastupa ove ili bilo koje sezone”, reči su kritičara. Beogradski festival igre prvi put predstavlja brodvejske zvezde, i to igrače koji su nenadmašni u svojim cipelama za stepovanje, nudeći jedno novo i jedinstveno iskustvo!

Sedamnaesti Beogradski festival igre od 21. marta - 12. aprila, predstavlja trupe iz Francuske, Belgije, Italije, Španije, Nemačke, SAD, Izraela, Kanade, Holandije, Argentine, Hrvatske i Brazila. Glavni program odvijaće se u Beogradu i Novom Sadu.

Festivalu prethodi izložba američkog fotografa Roba Vudkoksa koji potpisuje vizuelni identitet festivala, gostovanje Zvezda Njujork siti baleta u Budimpešti (11.3.), Novom Sadu (13.3.) i Beogradu (14.3.), tradicionalna revija filmova Dani igre u Kinoteci (januar, 2020), brojne radionice, majstorski kursevi, otvorene diskusije i prezentacije.