U sklopu svog govora na kongresu BSAVA 2023, Zoe Belšo je pojasnila da vlasnici šetnju često doživljavaju isključivo kao rutinu održavanja psa u fizičkoj formi, dok ona zapravo ima vitalnu ulogu u mentalnoj stimulaciji.

"Neki psi, naročito stariji, hodaju s manje energije i kraće vreme i radije se polako vuku te istražuju mirise oko sebe. To bi vlasnici trebalo da prihvate, čak i ako im je to dosadno i frustrirajuće", upozorila je.

Prema veterinarki, kako psi stare, tako postaju sve motivisaniji da njuškaju.

"Ako imate na raspolaganju 10 minuta za šetnju i pas pređe 10 metara, ali od toga 9 i po minuta njuši, za njega je to bolje nego da ga vučete. Vlasnici mogu odslušati potkast ili nekako ubrzati vreme te prihvatiti njuškanje kao nešto stvarno važno", dodala je.

Kao ostale stvari koje vlasnici mogu preduzeti kako bi osigurali da život starijeg psa bude jednostavniji, veterinarka Belšo savetuje postavljanje mekanih prostirki koje će sprečiti padove, drugačije načine igre i promene u ishrani.

Za pse koji pate od kognitivnog pada ili gubitka vida ili sluha korišćenje čula mirisa je ključno. Na primer, skrivanje hrane na raznim mestima kako bi se pas podstakao da je sam nađe jeste zabavan oblik treninga za mozak koji psu pomaže da njegov um ostane aktivan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.