TRI STVARI koje možete učiniti kada vaš partner i vi želite RAZLIČITU KOLIČINU ODNOSA

U gotovo svakoj vezi dogodi se trenutak u kojem partneri nisu usklađeni kada je u pitanju želja za seksom. Radi se o normalnoj pojavi koja nije razlog za brigu, osim ako se ne pretvori u dugotrajni problem koji može uzrokovati stres, svađe i opteretiti vezu. Zato je bitno delovati na vreme.

Foto: puhhha / Shutterstock
Foto: puhhha / Shutterstock
.

Odstupanja u željama su česta pojava. U Velikoj Britaniji je sprovedeno istraživanje koje je pokazalo da se radi o problemu sa kojim se u vezi susreće jedna od četiri osobe. Pokazalo se i da su razlike u seksualnoj želji jedan od najčešćih razloga zbog kojih se parovi odlučuju za seksualnu terapiju.

A šta možete učiniti ako se nađete u odnosu u kom vaš partner i vi želite (drastično) različite količine (ili vrste) seksa?

Stručnjaci za seksualnu želju, doktorke Lori Broto i Kristen Mark, za Psychology Today ponudile su nekoliko načina za rešavanje problema.

Odstupanja u željama su problem parova, a ne individualni problem

Za početak, bitno je na odstupanja gledati kao na zajednički problem, a ne kao na problem specifičan za jednog partnera. Međusobno optuživanje i sramoćenje sigurno vam neće pomoći.

Nakon toga bitno je identifikovati sve potencijalne zdravstvene probleme ili stresore koji možda utiču na smanjenje želje. Među njima mogu biti primera radi - hronični umor ili dolazak bebe.

Ponekad se jednostavno morate pozabaviti tim problemima pre nego što se pozabavite seksualnom neusklađenošću, jer je velika mogućnost da su povezani.

Pozitivna komunikacija je ključna

Naš partner sigurno ne može u svakom trenutku da zna šta volimo, šta želimo, za čime žudimo... Ako od druge strane očekujemo da nam čita misli, sigurno će se dogoditi situacije u kojima naša očekivanja neće biti ispunjena. Zbog toga je bitno otvoreno komunicirati, jer lako može da se dogodi da nam druga strana ne daje ono što želimo, zato što svoje želje nismo jasno iskomunicirali.

Dakle - u vezama i brakovima potrebno je da određeno vreme posvetite deljenju želja i međusobnom podučavanju. Kada je u pitanju seks, recite drugoj strani šta vam se sviđa, a šta ne. Niko ne želi odnos obeležen lošim seksom, a upravo je komunikacija ta koja može poboljšati njegov kvalitet pa i podstaći želju.

Razmislite o zakazivanju seksa

U vezi kojoj partneri ne žele jednaku količinu seksa, trik koji može pomoći je zakazivanje seksa. Iako vam planirani odnos možda ne zvuči nimalo privlačno, jer bi po vašem mišljenju seks trebalo da bude nešto spontano, imajte na umu da kod zakazivanja dobijate vreme koje možete provesti u slatkom iščekivanju, a i uzbuđenje će rasti.

Osim toga, dobićete mogućnost da isplanirate ostatak života kako vas ništa ne bi ometalo, prenosi Zadovoljna.dnevnik.hr.

Planirani, zakazani seks pruža vam priliku i da flertujete satima pa i danima unapred. Flert može povećati izglede da ćete oboje biti posebno dobro raspoloženi kada dođe vreme za seks.

Dakle, razlike u seksualnoj želji nisu ništa neobično. Ponekad ćete se možda osećati beznadežno, ali ohrabrujuća činjenica je ta da postoji mnogo toga što možete da učinite kako bi ovaj problem rešili na zdrav i zadovoljavajući način.

Bitno je da je ta komunikacija zdrava i produktivna jer bi u suprotnom problem mogao postati još veći.