Šta se ustvari krije iza stava samouverenog muškarca?

Istina o samouverenim muškarcima: Evo šta se krije iza njihovog stava Iako narcisi sebe obožavaju, oni takođe imaju krhke stavove o sebi, a često pribegavaju defanzivnim strategijama kao što je agresija, kaže koautor istraživanja.

Muškarci koji se dive svojim umećima i imaju visoko mišljenje o sebi možda izgledaju kao da kroz život idu puni samopouzdanja. Ali, u stvarnosti, oni su toliko zabrinuti da svoje zdravlje stavljaju pod veliki rizik, piše Mens Health.

Naime, novo istraživanje pokazuje da su narcizam i izražena ljubav prema sebi u porastu i to kod muškaraca i da su zbog toga oni pod većim stresom, a samim tim su pod većim rizikom od povećanog krvnog pritiska i srčanih oboljenja.

Psiholozi su pitali 106 muškaraca i žena da popune psihološke upitnike i uzeli su po dva primerka pljuvačke od svakog od njih da bi izmerili nivo kortizola, hormona koji se više luči dok smo pod stresom.

Muškarci koji su pokazali "nezdrav" stepen narcizma su imali i visoku dozu kortizola i to čak i u opuštenim situacijama. Kod žena to nije bio slučaj.

"Iako narcisi sebe obožavaju, oni takođe imaju krhke stavove o sebi, a često pribegavaju defanzivnim strategijama kao što je agresija, i to u trenucima kada je njihov osećaj superiornosti je ugrožen", rekao je koautor ispitivanja Dejvid Rajnhard sa Univerziteta u Mičigenu.

Izvor: menshealth.rs