Orgazam bez seksa? Moguće je!

Do orgazma bez seksa je ipak moguće da se dođe, a dovoljne su samo vežbe disanja. Seksualni terapeut Barbara Karelas (59) tvrdi da se određenim načinom disanja stiže do orgazma. U tu metodu se sama uverila i sada želi da nauči i ostale žene. Ističe da orgazam ne znači samo stimulisanje polnih organa.

.

A do orgazma se stiže na sledeći način. Potpuno obučene legnete na pod, raširite noge i sledite upustva o dužini i intenzitetu disanja. Kukovi treba da se skupljaju i šire, a da se potom sve brže i "punije " diše, dok se telo pritiska o pod.

Tehnika Barbare Karelas insprisana je popularnom teorijom iz sedamdesetih "rebirthing", za koju se verovalo da disanjem pomaže ljudima da ponovo iskuse traumatična iskustva iz ranijih perioda njihovih života.

Iako ne postoji dovoljno naučnih dokaza koji mogu da podrže metode gospođe Karelas, određene studije im idu u prilog. Klinički psiholog Sindi Meston je dokazala da žene koje pre gledanja erotskih filmova rade vežbe disanja, doživljavaju intezivnije orgazme, za razliku od onih koji se bez pripreme upušte u posmatranje sadržaja. Članak objavljen 2007. u "Journal of Alternative and Complementary Medicine" istakao je vezu između disanja i moždanih aktivnosti koje mogu da se porede sa onim do kojih se dolazi meditacijom ili u stanju polusna.

Pored Barbare Karelas, prva koja je isprobala ovaj način je pisac Trejsi Klark- Flori.

Prema sajtu "Salon.com", ona je doživela posebno "vantelesno iskustvo" posle kojeg nije mogla 10 minuta da ustane sa poda. Međutim, naglasila da nije istovetno sa orgazmom, kao i da nije sigurna da li je ili nije samo disanje doprinelo osećaju.

Ipak, nesumnjivo je da vežbe disanja dovode do određene telesne reakcije.