Zbog čega se parovi najčešće svađaju?

Sredovečni parovi češće se svađaju zbog novca, nego bilo čega drugog, pokazalo je novo istraživanje.

.

Za ljude starosti između 35 i 54 godine finansije predstavljaju veći povod za razmirice od kućnih poslova, rođaka, dece, seksa, izlazaka i prošlosti partnera.

Među parovima svih starosnih grupa, novac je na drugom mestu liste najčešćih uzroka svađa, a na prvom je nesloga vezana za čistoću i urednost.

Studije su pokazale da trećina parova koja živi zajedno nema zajednički bankovni račun, dok to važi za četvrtinu onih koji su u braku.

Samo nešto više od polovine muškaraca i žena kaže da njihov partner zna sve o njihovim finansijama, uključujući i to koliko zarađuju, koliko duguju i koliko štede.

Jedan od deset ispitanika rekao je da njihov partner zna “ponešto” o njihovoj finansijskoj situaciji, partner jednog od trideset ispitanih zna “malo ili ništa”.

Ispitivanje je obuhvatilo 2.000 osoba i pokazalo da je jedna od deset žena opterećena dugovima bivšeg supružnika nakon razvoda.

Sara Penels osnivač sajta savvywoman.co.uk kaže da parovi uglavnom ne razgovaraju o novcu pre nego što počnu zajedno da žive ili se venčaju.

“Pitanje se poteže tek kad se jave problemi i onda svako od njih ima drugačiju predstavu o tome kako treba upravljati novcem”, kaže ona.

“Važno je da parovi budu otvoreni za razgovor o finansijama, jer tajni dugovi mogu predstavljati veliki problem”.

Izvor: B92.net