Ljubav i seks

Izračunajte koliko dugo ćete ostati u vezi

Uz pomoć najnovijeg istraživanja portala MSN, u kojem je ispitano više od 2.000 muškaraca i žena na temu veza i muško-ženskih odnosa, matematičari su došli do formule koja opisuje koliko dugo ćete ostati s kojim partnerom.
28.04.2014. - 11:12h

Jedno od najzanimljivijih otkrića u istraživanju pokazalo je kako je jedno od najbitnijih pitanja koliko je ko imao ljubavnika pre sadašnje veze. Čarobni broj je, ispostavilo se - 5.

Čak četvrtina ispitanih muškaraca i žena veruje da bi njihov idealni partner trebao iza sebe imati 4 seksualne veze, iako jedan od 5 muškaraca još uvek veruju kako bi za idealnu vezu trebali biti prvi partner svojoj devojci.

Prema MSN-ovom psihologu Korin Svit, brojka 5 je bitna jer tek oko pete veze imamo dovoljno iskustva da sa sigurnošću znamo što želimo.

A ono što i muškarci i žene najviše žele je "dobar smisao za humor". Međutim, dalje želje se počinju razlikovati. Žene tako puno više vrednuju inteligenciju, dok muškarci više cene izgled. Znatno veći broj muškaraca veruje da je dobar seks bitan za srećnu, dugotrajnu vezu.

"Kao što možete videti iz naše formule, važnost koju svaki partner pridaje različitim aspektima veze ima veliki uticaj na to koliko će dugo ostati zajedno", rekla je Svitova. "Muškarci možda pridaju veću važnost seksualnom delu nego žene, no velike razlike u libidu moguće su i u obrnutom slučaju. Ono što je bitno je da ostanete otvoreni i razgovarate o vašim osećanjima."

Nakon što su pregledali sve rezultate istraživanja, stručnjaci sa MSN-a došli su do formule koja predviđa koliko dugo ćete ostati u vezi sa svojim sadašnjim partnerom.

Formula

L = 8 + .5Y - .2P + .9Hm + .3Mf + J - .3G - .5(Sm - Sf)2 + I + 1.5C

L: dužina trajanja veze
Y: koliko godina su se partneri poznavali pre nego što je veza postala ozbiljna
P: zbir prethodnih seksualnih partnera
Hm: koliko je muškarcu važna iskrenost u vezi
Mf: koliko je ženi važan novac u vezi
J: koliko je oboma važan humor (sabrano)
G: koliko je oboma važan izgled (sabrano)
Sm i Sf: važnost koje muškarac (m) i žena (f) pridaju seksu
I: koliko je oboma važno imati dobre odnose s roditeljima partnera
C: koliko su oboma važna deca u vezi

Sve vrednosti "važnosti" mere se od 1 do 5, gde 1 znači "nije važno" a 5 znači "veoma važno".