10 super navika koje primenjuju parovi zadovoljni seksom - baš sve se dešavaju izvan spavaće sobe!

Ako želite da vaša veza funkioniše savršeno potrebno je da uložite trud i da svakodnevno radite na nekim malim ritualima, koji će brzo postati deo svaše svakodnevice. Zajednička putovanja su sjajan način da osnažite vezu, jer ste u tim trenucima povećeni jedno drugom, a sve ostalo pada u drugi plan. Evo šta još treba da uradite kako bi vaš emotivni odnos rastao iz dana u dan.

Osnažite svoju vezu, foto: Pushish Images/Shutterstock
Osnažite svoju vezu, foto: Pushish Images/Shutterstock
.

Parovi koji vode sjajan seksualni život rade neke stvari koje se razlikuju od navika ljudi koji često imaju problema u spavaćoj sobi.

Tajna se krije u navikama koje ovi parovi upražnjavaju izvan spavaće sobe, rekao je psiholog dr Džon Gotman koji je sa dr Džuli Gotman uradio istraživanje na ovu temu.

Ako želite da poboljšate svoj seksualni život pokušajte u usvojite ovih 10 navika:

1. Recite "volim te" barem jednom dnevno

I stvarno to mislite dok izgovarate! Odvojite vreme za izražavanje te emocije svaki dan i budite svesni osećaja dok to partneru govorite.

2. Ljubite partnera strastveno i često, onako usput

Ljubljenje ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, a oslobađa i hormone zaslužne za to da se dobro osećamo, poput oksitocina i dopamina.

Čestim ljubljenjem partnera (ne samo tokom seksa) možete povećati nivo intimnosti između vas dvoje, pa čak i podići uzbuđenje koje će kasnije dovesti do strastvenijeg vođenja ljubavi. Potrudite se da se plamen vaše ljubavi ne ugasi.

3. Mazite se što češće

Gotmanovi su otkrili da je maženje itekako snažno povezano sa seksualnim životom.

- Zapravo, čak 96 posto ispitanika koji se nisu mazili su priznali da imaju loš seksualni život. Bez obzira u koje doba dana se mazite , ovaj intimni dodir oslobađa hormon oksitocin iz hipofize vašeg mozga. Taj hormon nazivaju i 'hormonom ljubavi', a njegovo pojačano izlučivanje dodatno će učvrstiti vašu vezu - rekao je ovaj psiholog.

4. Pokazujte partneru naklonost

Psiholozi predlažu da pronađete svoj način iskazivanja naklonosti, onako kako to odgovara i partneru i vama, jer ne vole svi da iskazuju emocije na javnim mestima, i to je sasvim u redu.

Ali, recimo, držanje za ruke tokom šetnje ili mali poljubac u obraz u parku, partneru će pokazati da vam je stalo, a opet nećete time otkrivati svoju intimu neznancima.

Također, ne ustručavajte se da partnera poljubite, zagrlite ili dodirnete i kad ste kod kuće - onako usput, dok čita novine ili priprema večeru.

5. Organizujte romantični sastanak barem jednom nedeljno

Romantični sastanak ne mora da podrazumeva ​​beli stolnjak, sveće i veliki račun na kraju obroka u skupom restoranu. Vi ste krojač svojih romantičnih trenutaka.

To može biti i nešto vrlo jednostavno poput toga da zajedno ležite na ćebencetu u parku i prosmatrate zvezde ili zajedno pripremite domaći obrok, a onda zagrljeni pogledate neki film.

6. Priuštite sebi putovanje, makar i samo za vikend

- Svakako povremeno odvojite vreme i novac za neku vrstu romantičnog bega, za malu promenu pejzaža. Otputujte ponekad, pa makar preko vikenda, jer stavljanjem vaše veze u centar pažnje stvarate novi prostor za rast i razvoj vašeg odnosa. Osim toga, istraživanja pokazuju da avantura s partnerom može ojačati vašu vezu - savetuje psiholog.

7. Ne budite cicija kada su komplimenti u pitanju

Čak i najmanji komplimenti mogu puno značiti vašem partneru. Sitna zapažanja mogu pomoći voljenoj osobi da bolje shvati uticaj svojih postupaka na vas, a istovremeno taj kompliment jača njegovo samopouzdanje.

Takođe, recite mu/joj da izgleda lepo, da je napravio/la odličnu večeru, da vam je baš super kako nešto radi, kako se smeje... Razmislite šta je to što vam se sviđa na partneru i ne ustručavajte se da mu to kažete

8. Iznenadite partnera malim poklonom

Neka to bude sitnica, mali znak pažnje nevezan za neki datim, rođendan... Kroz poneku sitnicu, tu i tamo, iskažite ljubav partneru i prijatno ga iznenadite.

Pokloni iznenađenja mogu da simbolizuju zahvalnost prema partneru, posebno oni koji su pažljivo osmišljeni, personalizovani i na kojima se vidi da ste se potrudili. Za takav dar ne morate nužno izdvajati novac, možete ga napraviti sami, imajte to na umu.

I simpatično ljubavno pismo ili poruka mogu imati sličan učinak - partnera će raznežiti i osnažiće vašu vezu.

9. Ostanite dobri prijatelji

U srži svakog zdravog prijateljstva nalazi se snažna emocionalna povezanost pa nije čudo da neki parovi znaju da kažu kako su najbolji prijatelji, a ne samo ljubavnici. Stoga, potrudite se da budete i ostanete najbolji prijatelj s partnerom.

Pronađite zajedničke aktivnosti i hobije, pričajte otvoreno o svemu, budite jedno drugom podrška i u dobru i zlu.

10. Upustite se u avanturu

Suočite se sa svojim strahovima zajedno! To će vam pomoći ne samo u rastu na emotivnom planu, već će izgraditi i poverenje između vas dvoje, a to je važno za dobar odnos.

Izađite iz zone udobnosti zajedno i stvorite neke nove uspomene o kojima ćete pričati ceo život, piše mindbodygreen.com, prenosi 24sata.hr.

.