Volite da koristite MARAME kao modni detalj? Evo nekoliko novih načina kako da ih vežete - izgledaćete moderno i "šik" (VIDEO)

Vezivanje marame oko vrata praksa je koja seže duboko u istoriju, svedočeći o bogatom kulturnom i modnom nasleđu koje prelazi granice vremena i prostora.

Izvor: 24sedam.rs/V.I.  |  
Ilustracija Foto: Andrea Izzotti/Shutterstock
Ilustracija Foto: Andrea Izzotti/Shutterstock
.

Ovaj svestrani modni dodatak, koja je kroz vekove služila različitim svrhama - od simbola pripadnosti određenoj grupi ili rangu, do praktične zaštite od vremenskih uslova - danas je postao nezaobilazan element u svetu mode, sposoban da transformiše i najjednostavniju kombinaciju u stilski statement.

Istorija marame

Praktikovanje nošenja marame oko vrata može se pratiti sve do drevnih civilizacija. U Kini, vojnici prvog kineskog cara Kin Ši Huanga nosili su marame koje su označavale rang unutar vojske, dok su u Egiptu marame nosili i muškarci i žene kao simbol visokog društvenog statusa. U Rimu, marama, poznata kao "focale", služila je vojnicima da se zaštite od iritacije koju je prouzrokovalo nošenje teških oklopa.

Evolucija kroz modu

Tokom 17. i 18. veka marama je postala ključni element muške mode u Evropi, simbolizujući eleganciju i sofisticiranost. Često bogato ukrašene i izrađene od finih materijala kao što su svila i čipka, marame su bile predmet luksuza i prestiža. Sa dolaskom industrijske revolucije i promenama u proizvodnji tekstila, marame su postale dostupne široj populaciji, što je dovelo do njihove sve veće popularnosti i među ženskom populacijom.

Marama kao modni potpis

Danas, marama oko vrata nije samo praktičan dodatak za zaštitu od hladnoće ili sunca, već i moćan modni alat koji može definisati celokupan izgled. Njena moć leži u svestranosti i sposobnosti da doda boju, teksturu ili uzorak jednostavnoj odevnoj kombinaciji, čineći je odmah zanimljivijom i stilski osvešćenom. Marama može naglasiti karakter i individualni stil, bilo da je to kroz klasičnu eleganciju jednobojne svilene marame ili kroz smelu pojavu koju pruža marama sa živopisnim printom.

Načini vezivanja

Kreativnost u vezivanju marame je beskrajna - u obliku klasičnog čvora, kao šal, u obliku kravate, ili čak kao bandana, pružajući beskrajne mogućnosti za personalizaciju svakog izgleda. Svaki način vezivanja nudi novu dimenziju i priliku da se istakne, dokazujući da marama može biti mnogo više od običnog dodatka.

.

.