SUPER TRIK ZA BRZO OBLIKOVANJE TELA: Hodanje kroz vodu čini čuda za vaše noge i opušteni stomak!

Hodanje u vodi, bilo da je u pitanju more, reka ili bazen deluje blagotvorno na naš organizam. Osim što se telo hladi i lakše se podnose visoke letnje temperature ono je veoma dobro za zatezanje butina. Ako ga redovno upražnjavate nekoliko dana primetićete da su vaše noge i stomak značajno zategnutiji, a koža sjajnija.

Hodanje kroz vodu, foto: THANATPHAN/Shutterstock
Hodanje kroz vodu, foto: THANATPHAN/Shutterstock
.

Voda je gušća od vazduha, pa samim tim vežbanje u vodi zahteva više napora nego što iziskuju iste vežbe na kopnu, uključujući i hodanje.

Dodatni otpor vode omogućuje aktiviranje i jačanje mišića na načine koje je teže postići na suvom, a ujedno će se sagoreti više kalorija, što pomaže gubitku kilograma.

Hodanje u vodi je kardio vežba niskog intenziteta, što znači da je nežno prema zglobovima i kostima. Stvara se manji pritisak na telo, pa je pogodno za trudnice, novopečene mame, osobe koje imaju neku povredu ili su u poslednjih nekoliko meseci bile na operaciji.

KAKO HODATI U VODI?

Iako je hodanje u vodi razumljivo samo po sebi, treba imati na umu nekoliko stvari koje mogu ubrzati oblikovanje tela.

1. Za početak pokušajte da hodate u vodi koja je približno u visini struka. Aktivirajte trup, leđa neka budu ravna i izdužena, ramena zabačena unzad, a brada podignuta.

2. Dok hodate, držite torzo što je uspravnije moguće, bez previše naginjanja prema napred ili na bilo koju stranu. Hodajte dugim korakom i izbegavajte da hodate na nožnim prstima. Hodajte punom petom. Takođe, pripazite na to da zamahujete rukama dok hodate i tako održavate ravnotežu.

3. Kad se naviknete da hodate u nešto plićoj vodi, imajući na umu sve navedene stavke, pređite u dublju vodu, najviše do ramena. Započnite laganim hodanjem i postupno povćavajte brzinu.

KAKO HODANJE U VODI UČINITI IZAZOVNIJIM?

Jednom kada bez problema svladate običnu „šetnju“ vodom, vreme je da u to uključite i nešto aktivnije vežbe. Tako ćete svom organizmu uvek ponuditi nešto novo i omogućiti bolje rezultate.

HODAJUĆI ISKORAK

Hodajući iskorak blagonaklono deluje na mišiće nogu i zadnjice, a da bi vežba bila dobro izvedena, voda treba da bude u visini sturka. Da biste izveli vežbu, iskoračite napred desnom nogom, spustite prednje bedro tako da bude paralelno s dnom bazena ili morskog tla.

Pazite da je desno koleno u ravni s gležnjem, ali ne i preko njega. Zadnju nogu držite što je uspravnije moguće i koračajte levom pa desnom nogom.

VISOKO PODIZANJE KOLENA

Visoko podizanje kolena u vodi dodatno će aktivirati kukove, gluteuse i mišiće trupa. Da biste to ispravno uradili, zategnite trbušne mišiće i dignite desno koleno što je više moguće, pa istovremeno podignite levu ruku. Ponovite isto i sa drugom nogom. Ovu vežbu ponavljajte više puta, piše Zadovoljna.hr

HODANJE U STRANU

Hodanje u stranu je odlično za jačanje mišića butina. Da biste izveli ovu vežbu, stanite bočno, izbacujući desni kuk u stranu. Potom zakoračite desnom nogom u stranu. Dovedite levu nogu u susret desnoj. Nastavite tako dok ne dođete do kraja bazena ili određene zadane linije u moru. Potom ponovite isto na drugu stranu.