Kako da izbegnete efekat 'SPUŠTENIH GRUDI'? Saveti koji će vam i te kako biti od koristi...

Iako je veličina grudi, kao i brzina starenja kože u predelu dekoltea u velikoj meri određena genetikom, stručnjaci ipak ističu da se zdravim navikama 'spuštanje grudi' može odložiti.

grudi, foto: Body Stock/Shutterstock
grudi, foto: Body Stock/Shutterstock
.

Podizanje tegova, sklekovi i vežbe izdržaja najbolji su trening za grudne mišiće, čiji je zadatak pridržavanje grudi. Sa druge strane, preterivanje s određenim tipom vežbanja, poput trčanja, može narušiti izgled vašeg dekoltea.

Poskakivanje, posebno kod većih grudi, najveći je problem jer rezultira istezanjem ligamenata i vezivnog tkiva. Zbog toga je nošenje čvrstog sportskog topa kod treniranja obavezno, piše ljepotaizdravlje.ba.

Svaka se promena u težini odražava i na izgled grudi, pa kod većine veličina grudi varira za jedan broj ako izgubite do sedam kilograma. Stručnjaci savetuju postepeno mršavljenje, uz redovan trening, kako bi se sprečio efekat "spuštenih grudi". 

Prema brojnim studijama, oko 80 odsto žena nosi pogrešnu veličinu brushaltera. Najčešća zamka je nošenje grudnjaka s premalim korpama (zbog čega se grudnjak podiže preko grudi ) ili sa prevelikim pa se grudnjak diže visoko na leđima. Nošenje brushaltera je važno za potporu, no stručnjaci ističu da bi ga trebalo nositi oko 12 sati na dan. Što su grudi veće, naramenice bi trebalo da budu šire.

Kao i na ostatku tela, koža na grudima zahteva svakodnevnu hidratizaciju u obliku kreme. Lagana masaža 10-ak minuta kružnim pokretima pokrenuće cirkulaciju važnu u tom vezivnom tkivu i omogućiti veću elastičnost.

Osim toga, takva masaža služi i kao samopregled koji je vrlo važan u ranom otkrivanju raka te održavanju zdravlja grudi. Estrogen je glavni ženski polni hormon koji utiče na izgled grudi. Prvenstveno, on uzrokuje rast grudi, ali i reguliše promene u njima tokom menstrualnog ciklusa. Svakog meseca pre menstruacije grudi se povećavaju kao svojevrsna priprema tela na moguću trudnoću. Nakon menopauze, mlečne žlijezde se suše, zbog čega one postaju mekše i to je proces na koji se jedino može uticati hormonalnom terapijom, ističu stručnjaci.

Zdrava ishrana je važan saveznik protiv 'spuštenih' grudi, a posebno su važni vitamini A, E, D, omega 3 masne kiseline kao i unos tečnosti oko 1.5 litar na dan. Kako su grudi građene od kolagenskih vlakana, najveći neprijatelji njihovog izgleda su izlaganje UV zračenju i nikotin, ističu stručnjaci. Tako je redovno nanošenje zaštitne kreme i prestanak pušenja važan korak u odražavanju lepih grudi.